Затягувати з цим питанням не стали, бо хотіли швидше потрапити в число тих 2000 щасливчиків, яким вдалось зареєструватись. Однак виявилось, що фактично реєстрація стартуватиме лише з 1 квітня, а не з початку цього року.

У результаті виник ряд запитань, на котрі ми хотіли б отримати фахові пояснення пана Шиша.

Олександр Шиш запевнив усіх вінничан у тому, що у місті достатньо лікарів сімейної практики і що до кожного з них може записатись лише по 2000 пацієнтів, оскільки така кількість регламентується і обмежується електронною системою запису.

Прошу пояснити, як нам, майже 26 тисячам мешканцям ближнього Замостя, зареєструватись до лише 4 «сімейних» лікарів амбулаторії №3 загальної практики сімейної медицини по вул. Київській, 68?

Чи надовго нашим лікарям вистачить сил і фізичних можливостей щоденно надавати кваліфіковану медичну допомогу всім мешканцям мікрорайону на прийомі у кабінеті, згідно з попереднім записом, на викликах по домівках щотижня з 8.00 до 20.00, а з 1 квітня ще й особисто засвідчувати вибір пацієнтів і проводити реєстрацію?

Як «сімейний» лікар має набрати лише 2000 пацієнтів, якщо на сьогодні на кожного з них припадає більше 6 тисяч мешканців? Який з можливих варіантів має бути обраний лікарем і бути вірним: реєструвати тих, хто «прибіжить» на запис першим, чи обирати пацієнтів на власний вибір, створюючи собі безліч проблем з тими, кому відмовить?

Як бути з декларуванням важкохворим, лежачим та людям з інвалідністю, тим, хто потребує постійного диспансерного нагляду лікарів? Сумніваюсь, що стан їхнього здоров’я дозволить потрапити в гурт зареєстрованих щасливчиків за місцем проживання.

Куди йти і де по місту шукати «сімейних» лікарів тим 18 тисячам громадян нашого мікрорайону, яким не пощастить зареєструватись за місцем проживання через відсутність необхідної кількості таких лікарів?

Які заходи були вжиті і вживаються департаментом охорони здоров’я Вінницької міської ради для того, аби заповнити вакантні посади лікарів сімейної медицини? Можливо, необхідно щось змінити у підході до спеціалістів, відмежувати «сімейного» лікаря від виконання обов’язків лікаря невідкладної медичної допомоги, створити нормальні умови праці, фінансування та заохочення за понаднормову працю?

Чому кількість кабінетів, в яких розташовується амбулаторія №3, постійно зменшується? При цьому всю іншу площу будівлі вже займає комерційний Міський лікувально-діагностичний центр, де прийом лікаря-терапевта коштує 90 гривень, аналіз крові за формулою і сечі – майже 100 грн. Щоправда, вінничанам, які оформили субсидію, надається знижка 50%. Але чи у всіх громадян, котрі потребують медичної допомоги і лікування, є можливість сплатити навіть ці кошти за огляд лікаря і потім купити призначені ним ліки?

Як будуть реєструватись і обслуговуватись у комерційних приватних медичних центрах ті, хто хоче стати на облік у обраного пацієнтом лікаря, як це пропонує пан Шиш? Чи відповідають пропозиції пана Шиша і бажання пацієнтів фінансовим планам комерційних медичних установ?

Дуже хотілося б почути відповідь, адже 1 квітня не за горами.

Світлана Мореходова

 Декларація або оплата за послуги. Чи не порушує це Конституцію України, яка гарантує безоплатну медицину?

З 1 квітня 2018 року усі жителі Вінниччини повинні підписати декларацію з сімейними лікарями. Від цього залежатиме зарплата медиків.

Умова є і для пацієнтів: хто не укладе декларації, той платитиме за усі найелементарніші послуги в охороні здоров’я.

– Щоб отримувати послуги на «первинці» безкоштовно, треба підписати декларацію із сімейним лікарем. Хто цього не зробить, змушений буде платити за консультації, обстеження та інше сам, — каже директор департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Людмила Грабович. — Декларація підписується з будь-яким лікарем, не обов’язково за місцем проживання. Людина може мешкати в районі Замостя, а мати сімейного лікаря на Вишеньці. Зараз якраз є час обрати лікаря, якому ви довіряєте. Декларацію підписують лише з одним лікарем. Інакше в електронній базі даних буде вибиватись помилка. Мешканці сіл області також можуть записатись до лікаря в райцентрі або ж навіть у Вінниці. Інша справа, чи буде їм зручно їздити до цього сімейного лікаря.