Триває обговорення проекту бюджету громади на 2024 рік

З минулого тижня у Вінницькій громаді триває низка інформаційних зустрічей з обговорення проєкту основного фінансового документу на прийдешній рік.

Головними принципами його формування стала прозорість, збалансованість та реалістичність, а також демократична участь — тобто максимальна залученість людей. Відтак на громадських обговореннях представників профспілок, працівників комунальних підприємств, медиків, освітян, громадських організацій, людей з числа переселенців, а також бізнесменів з Ради підприємців при міському голові ознайомлювали з прєктом фінансового документу 2024 року.

Головними пріоритетами бюджету Вінницької МТГ на 2024 рік визначені безпека та оборона, стійкість, турбота.

Зустрічі відбувалися за участі заступників Вінницького міського голови Андрія Очеретного, Галини Якубович, Ігоря Откидача, Миколи Форманюка, а також директорів департаментів фінансів, освіти, охорони здоров’я та соціальної політики ВМР. Під час обговорення проєкту бюджету присутнім представляли детальні презентації щодо головних напрямів спрямування коштів. Усі охочі мали змогу поставити запитання та озвучити свої пропозиції.

«Вінницький міський голова Сергій Моргунов ще у вересні 2023 року звернув увагу на те, що маємо абсолютно по-іншому підійти до прийняття бюджету на 2024 рік. Ставимо за мету долучити до обговорення ще більше коло вінничан, — наголосив Андрій Очеретний. — На підставі доручення міського голови в жовтні поточного року було прийнято рішення Вінницької міської ради про принципи та пріоритети, якими ми керуємося під час формування бюджету 2024 року. Перший пріоритет — безпека та оборона, другий — стійкість, третій — турбота. За ними і складали бюджет».

За словами директорки департаменту фінансів Він­ницької міської ради Антоніни Лесь, вже другий рік поспіль бюджет формується відповідно до викликів, що постали перед Вінницькою громадою в умовах воєнного стану. На ключові пріоритети у наступному році планують спрямувати головну частину бюджету — близько 3 млрд грн.

«Майже 1 млрд грн планується спрямувати на безпеку та оборону, 1 млрд 200 млн — на стійкість, 816, 3 млн грн — турботу, — повідомила Антоніна Лесь. — При визначенні прогнозних показників бюджету враховано соціальні стандарти. А саме — ріст мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, індекс споживчих цін».

У бюджеті в повному обсязі врахована потреба в коштах, зокрема на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери.

За її словами, видатки бюджету на 2024 рік визначені в обсязі 6,5 млрд грн, з яких 5,6 млрд грн за рахунок власних доходів. 921,6 млн грн — за рахунок субвенцій з державного та обласного бюджетів.

«У бюджеті в повному обсязі врахована потреба в коштах, зокрема на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери, проведення розрахунків за спожиті енергоносії та комунальні послуги. Найбільшим отримувачем бюджетних коштів залишається галузь освіти (39% від загального обсягу видатків). Роль місцевого бюджету залишається вагомою й щодо забезпечення якісного рівня медичних послуг, а також соціальної підтримки найвразливіших верств населення, адже це у повній мірі відповідає пріоритетам громади — стійкість та турбота», — зазначила Антоніна Лесь.

ОСВІТА

За словами директорки департаменту освіти ВМР Оксани Яценко, на сферу освіти у 2024 році планують спрямувати 39 % від загального фонду видатків. Ці видатки за рахунок доходів бюджету громади зростуть на 20%, тоді як освітня субвенція — лише на 18% у порівнянні з попереднім роком.

Відповідно до пріоритету «турбота», у закладах освіти громади будуть покращувати якість харчування. З 1 січня 2024 року заплановане підвищення його вартості у дитячих садочках, школах та ПТНЗ.

«За рахунок бюджету громади безкоштовним харчуванням забезпечуватиметься 13 тисяч 495 дітей, що складає 20 % від загальної кількості вихованців. Витрати з бюджету на зазначені цілі заплановані у сумі 77 млн 273 тисяч грн. Як і в 2023 році в закладах освіти, крім інших пільгових категорій дітей, безкоштовним харчуванням забезпечуватимуться діти та учні, батьки яких є учасниками АТО (ООС), діти Захисників і Захисниць», — повідомила Оксана Яценко.

Наступного року планується підвищення і заробітну плату працівникам галузі освіти. Протягом 2024 року вона зросте майже на 21 % у порівнянні 2023. А з 1 січня запровадять додаткову муніципальну надбавку за складність та напруженість у роботі в умовах воєнного стану вихователям та преміювання помічників вихователів у закладах дошкільної освіти громади.

МЕДИЦИНА

Основним джерелом фінансування медичної галузі є Національна служба охорони здоров’я. Але для того, щоб галузь розвивалася і посилювалася, міський бюджет виділяє додаткові кошти. На 2024 рік передбачено 208 млн грн, які й будуть розподілені за основними пріоритетами, розповідає директор департаменту охорони здоров’я ВМР Олександр Шиш.

Видатки розраховані на роботу виїзної стоматологічної допомоги військовим ЗСУ, Нацгвардії, Тероборони, забезпечення роботи військово-лікарської комісії, завершення облаштування укриття у Центрі матері та дитини.

Крім того, передбачене створення комфортних умов у низці медичних закладів та доступу до них — встановлення підйомників, ремонт ліфтів та покрівель, забезпечення роботи генераторів.

«Ми також плануємо дообладнання Кардіоцентру, проєкт якого ми втілюємо спільно зі Світовим банком, і забезпечення пільговими медикаментами та зубопротезуванням, і хірургічне лікування пацієнтів із катарактою. Крім того, безкоштовне вакцинування від грипу дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, забезпечення витратними матеріалами дітей, недужих на цукровий діабет I типу тощо», — додав він.

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Як розповіла директорка департаменту соціальної політики ВМР Валентина Войткова, видатки по цій галузі на наступний рік становлять значну суму — 358, 2 млн грн (це майже на 18% більше, ніж у 2023 році) і будуть спрямовані, зокрема, на підтримку Захисників та Захисниць України, мобілізованих військовослужбовців, членів їх сімей, родин загиблих.

Крім того, фінансова під­тримка передбачена для со­ціально вразливих верств населення, громадських організацій, діяльність яких має соціальне спрямування, а також забезпечення безкоштовного проїзду пільгових категорій населення.

Кошти також підуть на підтримку громадських організацій, які допомагають у зміцненні обороноздатності та підтримки ЗСУ. У контексті допомоги військовим, триватиме робота з інститутом «Помічника ветерана», який Вінниця розвиває у межах пілотного проєкту.

«Виконання державних гарантій, а також надання муніципальних пільг, компенсацій, матеріальної та продовольчої допомоги, проведення різноманітних заходів для дітей — це лише дещиця того, чим опікується наш департамент, — розповіла Валентина Войткова. — Соціальним супроводом передусім охоплені наші Захисники та Захисниці, члени їхніх родин та сімей загиблих Героїв та Героїнь.

Особлива турбота спрямована й на вразливі категорії населення, багатодітні сім’ї та людей із інвалідністю, створення умов для інклюзивного навчання дітей. А також підтримку інституту сім’ї та попередження ганебного явища домашнього насильства, випадки якого, на жаль, трапляються».

15 грудня відбудуться громадські слухання щодо проєкту бюджету громади на 2024 рік. Після чого головний кошторис розглянуть депутати на черговій сесії Вінницької міської ради.