Серед них – вінничанка Олена Вотякова. Дівчина працює у вінницькій патрульній поліції на посаді спеціаліста зі зв’язків із громадськістю.

– Змагатися за перемогу в конкурсах для мене не новина, адже найважчий і найсерйозніший конкурс я вже пройшла два роки тому, коли стала копом. Нагадаю, що на одне місце патрульного поліцейського тоді було 35 людей, – починає розмову Олена. – Обмін досвідом відбудеться за рахунок Американського уряду. Програма призначена для молодих громадських лідерів та тих, хто впливає на політичну ситуацію й суспільну думку в країні. Мова йде про представників державної влади, некомерційних організацій й інших структур, що займаються громадськими питаннями і уже показали себе як професіонали своєї справи та зацікавлені в побудові демократії, ринкової економіки й верховенства права.

Кандидатури тих, хто поїде у США, подавалися від департаменту патрульної поліції Міністерства внутрішніх справ та громадських організацій. Конкурсне журі протягом двох місяців переглядало анкети кандидатів та винесло свій вердикт. Разом зі мною до США вирушать Іванна Бояківська із Рівного, Євгенія Іванченко із Маріуполя та Олексій Зіборов з Києва. Проживатимемо в американських сім’ях, планується знайомство з Вашингтоном, зустріч з конгресменами, після якої полетимо до штату Теннесі. Там відвідаємо поліцейську академію, ознайомимось із системою судочинства, варіантами опрацювання та протидії наркозлочинам, сімейному насиллю. Остання тема мені дуже важлива та болить.

Олена зізнається: досі не може повірити у те, що вона у четвірці найкращих.

– Мабуть, не повірю до тих пір, поки не сяду у літак. Але впевнена, що моє досягнення – це здобуток командний, адже без вінницької громади, без моїх колег, керівництва, батьків та друзів, які мене підтримують, не спромоглася б досягнути таких результатів. Дуже пишаюсь, що я, корінна вінничанка, маю можливість займатись важливою і корисною справою і тим, що моя робота дає можливість допомагати людям.