Чим допомогла Вінницька територіальна громада ЗСУ за тиждень?

Вінницька громада продовжує спрямовувати фінансовий ресурс на підтримку армії. Оборона та безпека – ключові пріоритети муніципалітету, відштовхуючись від яких формували бюджет на 2024 рік. Втім і у поточному році місто активно працює в цих напрямках.

Попередній тиждень був насиченим, адже матеріальну допомогу від Вінницької громади отримали чимало військових частин. Це і безпілотні авіаційні комплекси, і хімічні грілки з термосами, і розвідувальні квадрокоптери та ще чимало інших речей, на які восени виконавчий комітет Вінницької міської ради оголошував тендери на закупівлю.

З початку повномасштабного вторгнення на потреби ЗСУ Вінницька громада спільно з депутатським корпусом спрямувала на підтримку армії 1 млрд 183 млн 700 тисяч гривень.

Спецобладнання для нацгвардійців

На минулому тижні одразу двом військовим частинам Національної гвардії України, де службу несуть вінничани, передали суттєве технічне підсилення координатори Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу.

Йдеться про пошукові прожектори «Бандера» (14 шт.), безпілотні авіаційні комплекси (3 шт.), «Мавіки» (3 шт.), хімічні грілки (5 тис. шт.).

«Вінниця не стоїть осторонь і надає допомогу нашим військовим частинам, зокрема в частині протиповітряної оборони. Ми це цінуємо. Наші земляки, які перебувають на передовій і отримають цей вантаж, відчують турботу вінничан.

Дякуємо, що не залишили нас наодинці, ми повинні побороти російську орду та розвалити її. Слава Україні!» – сказали військові командири.

«Крила» для вінницьких прикордонників на Донеччину

5 тисяч хімічних грілок українського виробництва, які витримують температуру у 52 градуси протягом 20 годин, один безпілотний авіаційний комплекс і 20 термосів різного об’єму передали прикордонникам представники муніципалітету спільно з командою Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу.

Військовий, який доставить побратимам вантаж на нуль на Східному напрямку, розповів, що це вже не перша допомога від Вінницької міської ради.

«Зараз мої побратими знаходяться на нулі на Східному напрямку. Є велика потреба в літальних апаратах. Те, що нам сьогодні передали, – це вже не перша допомога від Вінницької міської ради. Перший безпілотник ми втратили при виконанні бойових завдань. Зараз отримали один з найкращих літальних апаратів українського виробництва і маємо надію, що він допоможе ефективніше нищити ворога. Нам також передали термоси для їжі та хімічні грілки. Дуже дякуємо Вінницькій громаді та міській раді і сподіваємося на подальшу співпрацю», – сказав прикордонник.

Хімічні грілки та квадрокоптери для оборонців на харківщину

Чергову передачу допоміжних засобів для виконання бойових завдань минулого тижня передали від імені Вінницької громади для військових на Харківщину. Йдеться про три квадрокоптери «Mavic 3», необхідні для наведення артилерії та збору розвідданих на полі бою, а також п’ять тисяч хімічних грілок – надійний захисту від переохолодження у зимовий період.

Офіцер військової частини, який приймав спецзасоби, каже, що з настанням морозів на фронті є величезна потреба в обігріві, адже більшість часу він та його побратими проводять на вулиці, а в окопах можливості користуватися буржуйками немає, адже це автоматичне демаскування позицій перед ворогом.

«Наші хлопці гріються за допомогою буржуйок, коли є така можливість. Одягають термобілизну, користуються утепленими спальними мішками. Але додатковий обігрів при мінусовій температурі не завадить ніколи, особливо, коли хлопці перебувають в окопах чи виконують бойові завдання.

Хімічні грілки – ефективна річ і, я думаю, що для наших хлопців з батальйону, де переважна більшість людей з Вінниччини, вони стануть у нагоді. Хлопцям буде приємно, що про них пам’ятають і допомагають їм. Ми вдячні міській раді та всій Вінницькій громаді за те, що підсилюють наші можливості» , – розповідає офіцер.

Генератор для полку зв’язку

Військова частина, яка дислокується на Вінниччині отримала потужних генератори на 300 КВт. За словами заступника міського голови Андрія Очеретного, генератор для військових стане надійною страховкою у разі відключень світла, і наші службовці зможуть працювати за будь-яких умов.

«Потужність генератора складає 300 КВт. Це важлива допомога для полку зв’язку, який виконує багато тактичних завдань. Підтримуємо наших військових на шляху до Перемоги. Оборона та безпека – одні з ключових пріоритетів Вінницької міської ради», – сказав Андрій Очеретний.

Ще один генератор, потужністю в 180 КВт передали на вінницький протезний завод.

Техніка для розвідки та засоби для обігріву

Ще одну партію допомоги з Вінниці на передову відправили цього вівторка, 12 грудня.

Це один безпілотний авіаційний комплекс, необхідний для розвідки та патрулювання території, а також п’ять тисяч хімічних грілок для тіла. ““За словами Андрія Очеретного, за час повномасштабної війни вже понад 20 військових частин отримали необхідну підтримку від Вінницької громади. Це системна робота муніципалітету, яка триватиме й надалі.

«Ця бригада отримує від нас допомогу вже втретє. За останній тиждень ми спільно з Міжрегіональним координаційним гуманітарним штабом передали понад 20 тисяч хімічних грілок, 5 комплексів безпілотних літальних апаратів, 20 «Мавіків 3», близько 40 термосів різних об’ємів та прожекторів для виявлення ворожих БПЛА.

На 2024 рік у бюджеті ВМТГ закладено 983 млн грн на підтримку армії.

Це комплексна і системна робота, яка присвячена зміцненню нашої обороноздатності. На 2024 рік ми закладаємо 983 млн грн на підтримку армії, з них 610 млн грн передбачені на закупівлю необхідних речей для армії. Запити по допомогу надходять постійно і ми робимо все для того, щоб реагувати на них максимально оперативно», – сказав Андрій Очеретний.

Загалом минулого тижня Міжрегіональний координаційний гуманітарний штаб підготував для військових: 150 мавіків, 50 FPV-дронів, 70 тисяч хімічних грілок, 18 Bandera power, 5 мобільних лазень, 2 буси,15 пошукових прожекторів, 60 термосів. А також: буржуйки, ліки, продукти, побутова хімія.

Нагадаємо, Міжрегіональний координаційний гуманітарний штаб був створений у відповідь на виклики повномасштабної війни головами Вінницької міськради та облради Сергієм Моргуновим та Вячеславом Соколовим. Очолити МКГШ погодився Прем’єр-міністр України у 2016-2019 роках Володимир Гройсман.