Комендантська година

У Вінниці комендантська година з 00:00 до 05:00. У цей час люди не повинні виходить зі своїх осель. Крім випадку, якщо потрібно сховатись в укриття під час небезпеки з повітря.

Військові, тероборона та силовики цілодобово патрулюють Вінницю, виявляють диверсантів. Вуличне освітлення важливе для забезпечення безпеки самих мешканців, якісної роботи правоохоронців, виявлення диверсантів та контролю за територіями під час комендантської години. А от освітлення входів до під’їздів та в оселях потрібно вимикати для безпеки мешканців.

Представникам малого та середнього бізнесу необхідно на період воєнного часу повністю відключити зовнішню рекламу, вивіски, екрани, табло, підсвітку вікон тощо.

Тимчасово на період дії воєнного стану на території області заборонено освітлення (підсвічування) антен, труб, антенно-щоглових споруд, опор, веж, щогл, будівель, інших інженерних споруд.

Як працює громадський транспорт

Громадський транспорт (автобуси, тролейбуси та трамваї) працює з 6:00 до 22:00.

Таке рішення прийнято у зв’язку з воєнним станом та комендантською годиною.

Зверніть увагу: вказаний час завершення роботи транспорту — час, до якого він має повернутися в депо.

Режим роботи закладів охорони здоров’я

Центри первинної медико-санітарної допомоги працюють: у будні з 8:00 до 20:00, у вихідні з 9:00 до 16:00.

В умовах воєнного стану режим роботи усіх силових структур міста та ре­гіону 24/7.

Дії при хімічних атаках

Поради та роз’яснення від Головного управління ДСНС у Вінницькій області, які допоможуть врятувати життя на випадок хімічної атаки

Практично всі сучасні небезпечні хімічні речовини (НХР) — це не зовсім гази. Це рідини, більш-менш легкі, але рідини. Найбільш розповсюджені речовини, які використовуються під час хімічних атак: фосфор, аміак, хлор, зарин, іприт.

Дії при зараженні атмосфери хлором чи аміаком!

Хлор важчий за повітря — від нього потрібно рятуватись на узвищеннях. Основним засобом боротьби з хлором є вода. Потрібно дати потерпілому подихати парами води або аерозолем 0,5% розчину питної соди протягом 15 хвилин. Транспортувати постраждалого можна лише лежачи.

Аміак — безбарвний газ із різким задушливим запахом, схожим на нашатирний спирт, добре розчинний у воді, вибухонебезпечний, токсичний. Аміак легший за повітря, тому для захисту необхідно використовувати укриття, підвали та нижні поверхи будинків. Якщо чуєте запах аміаку — дихати потрібно лише через зволожену ватно-марлеву пов’язку (бажано змочити 5% розчином оцтової або лимонної кислоти).

Загальні поради та рекомендації

n Чим тепліша погода, тим швидше випаровується речовина і стає небезпечнішою, адже її концентрація в повітрі збільшується.

n Не варто провітрювати оселі, зокрема під час і одразу після авіанальотів чи обстрілів. Пластикові вікна є ефективними для ізоляції від отруєного середовища. Потрібно мінімізувати протяги у місці перебування під час повітряних тривог. Щільно зачиніть вікна та двері, вентиляційні отвори, димоходи. Заклейте щілини у вікнах папером чи скотчем. Можна зашторити вікна вдома мокрою ковдрою.

n Необхідно мати у місці свого пос­тійного сховища запаси питної води, їжі і ліків на дві доби, елементарних засобів гігієни та змінного одягу, ретельно упакованими у плівку.

n Якщо хімічна тривога застала на відкритій місцевості, потрібно негайно знайти прихисток у найближчому приміщенні або в автомобілі з піднятими вікнами.

n Відчуваючи бодай натяк на незвичний запах, не слід принюхуватися та аналізувати його. Тяжкість отруєння залежить не лише від концентрації отрути, а й від часу впливу отруйної речовини на організм.

n В разі носіння окулярів потрібно негайно одягнути їх.

n Пересуватися слід швидко, але не бігти, не прискорювати дихання. Не варто дихати глибше, якщо відчувається стиснення в грудях, брак повітря. Навіть після завершення атаки не треба повертатися до зараженої зони, торкатися голіруч поверхонь та власного одягу.

n Не потрібно покладатися на аматорські рекомендації: ані маски, ані респіратори, навіть просочені будь-якими реагентами, не захищають від бойових отруйних речовин (БОР).

n Якщо дія газу відбулася — слід якомога швидше позбутися одягу — він продовжує виділяти пари і становить небезпеку. Необхідно уникати знімання одягу через голову, краще розрізати його ножицями. Далі — промити великою кількістю води всі ділянки шкіри, які мали контакт з газом. Найкраще — водою з милом. Якщо мила немає в наявності, використовувати велику кількість води.

n Якщо через хімічну атаку є проблеми з зором, слід промити очі водою протягом 10-15 хвилин.

n Якщо людина поряд не показує ознак життя, важливо розуміти, що штучне дихання методом «рот в рот» — категорично неприпустиме.

n Не можна виходити на вулицю одразу після завершення обстрілу, якщо відбулася атака хімічною зброєю, в разі відсутності навичок пересування по зараженій місцевості. Потрібно дочекатися рятувальників ДСНС або сповіщення про те, що хімічна загроза минула, та про безпечні шляхи евакуації.

В разі відсутності теле- та радіомовлення

В разі відсутності трансляції ефірного мовлення телевізійних та радіоканалів ви можете скористатись альтернативними джерелами інформації:

n На супутнику. Українські телеканали розкодовані на супутнику. Це означає, що доступ до мовлення безкоштовний. Щоб переглядати телебачення, потрібен супутниковий ресивер та супутникова антенна.

n В застосунку ДІЯ — ведеться трансляція Національного телемарафону #UAразом (телебачення та радіо).

n На Youtube. Більшість українських каналів мають власні канали на Youtube. Якщо у вас є швидкий інтернет, знайдіть у мобільному додатку або на вебсторінці на Youtube бажаний канал. Якщо швидкість інтернету невисока, оберіть в налаштуваннях відео нижчу роздільну здатність (три крапки у верхній частині відео — якість — 360р або 480р — цього буде достатньо).

n На ОТТ-сервісах (інтернет-телебачення). На платформах YouTV, Sweet TV, Omega TV, MEGOGO, Kyivstar TV, Oll tv доступ до українського телебачення тепер теж безкоштовний. Знайдіть бажаний канал в застосунку або на вебсторінці улюбленої платформи.

n Слухайте українське радіомовлення в інтернет-радіо: radioplayer.ua.

n Трансляція в повному обсязі доступна в кабельних мережах по всій території області.

Психологічна підтримка

На базі Вінницького міського центру соціальних служб цілодобово надається психологічна допомога вінничанам та біженцям.

Кабінети консультацій працюють за адресами: вул. Соборна, 50; вул. Брацлавська, 85; вул. Космонавтів, 30. Також для отримання психологічної консультації, звертайтесь за номерами телефонів: 067-431-20-31; 096-211-30-85; 093-788-04-59; 067-766-79-96; 063-644-54-32, 67-04-60. Крім того, телефонуйте на 15-60.

Також можна звертатися за телефонами психологів:

Петро — 097-475-43-21; 093-788-04-59; Тетяна — 098-814-56-64; Вікторія — 063-644-54-32; Світлана — 067-430-94-67; Наталія — 093-409-67-85; Лілія- 063-778-20-91; Сергій — 098-449-30-77; Ольга — 093-524-81-60; Галина — 098-855-44-48; Олександра — 098-472-22-92; Наталія — 097-951-58-97; Тетяна — 096-211-30-86; Вікторія — 067-319-74-03; Людмила — 067-766-79-96; Ірина — 067-526-67-71; Анатолій — 067-431-20-31; Інна — 093-894-51-23; Неля — 096-485-55-31; Ольга — 098-59-59-144.

Благодійна допомога

Для всіх охочих підтримати Україну створено Портал гуманітарної допомоги — офіційний портал для тих, хто хоче надати Україні гуманітарну або фінансову допомогу для підтримки населення, бізнесу та держави в період протидії російській агресії.

Благодійна допомога у Вінницькій громаді:

Фонд громади «Подільська громада»

Громадська організація молоді з обмеженими фізичними можливостями «Гармонія»

Адреси волонтерських центрів:

Вул. Соборна, 68 (колишній кінотеатр Коцюбинського). Контактна особи — Ірина, моб. тел. 0633149491.

Вул. Винниченка, 5 (приміщення Центру «Гармонія»). Рецепція — 50-75-04. Контактна особа — Олена, моб. тел. 0975024628.

Вул. Єрусалимка, 8 (Ветеранський простір). Контактна особа — Ірина, моб. тел. 0677481814, 0679594065.

Вул. Театральна, 15 (Вінницький обласний молодіжний центр «Квадрат»). Рецепція — 0983987515.

Офіційні джерела інформації

Місцеві офіційні ресурси:

Вінницька міська рада:

фейсбук: https://www.facebook.com/Vinnytsia

телеграм: https://t.me/vmroficial

вайбер: https://cutt.ly/KAqqoP1

Сергій Моргунов, Вінницький міський голова:

фейсбук: https://www.facebook.com/SAMorgunov

телеграм: https://t.me/morgunovofficial

Вінницька обласна військова адміністрація:

фейсбук: https://www.facebook.com/1depinformcom

телеграм: https://t.me/VinnytsiaODA

Сергій Борзов, Начальник Вінницької ОВА:

фейсбук: https://www.facebook.com/borzov.s.s

телеграм: https://t.me/vinnytskaODA

Всі важливі для державної безпеки заяви оперативно публікуються на сторінках державної влади та силових структур:

Офіс Президента України

фейсбук: https://www.facebook.com/president.gov.ua

телеграм: https://t.me/OP_UA

Верховна Рада України

фейсбук: https://www.facebook.com/verkhovna.rada.ukraine

телеграм: https://t.me/verkhovnaradaukrainy

Кабінет Міністрів України

фейсбук: https://www.facebook.com/KabminUA

твіттер: https://twitter.com/Kabmin_UA

Служба безпеки України

фейсбук: https://www.facebook.com/SecurSerUkraine

телеграм: https://t.me/SBUkr

Міністерство оборони України

фейсбук: https://www.facebook.com/MinistryofDefence.UA

твіттер: https://twitter.com/defenceu

Генеральний штаб Збройних сил України

фейсбук: https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua

твіттер: https://mobile.twitter.com/GeneralStaffUA

Міністерство внутрішніх справ України

фейсбук: https://www.facebook.com/mvs.gov.ua

телеграм: https://t.me/mvs_ukraine

Державна прикордонна служба України

фейсбук: https://www.facebook.com/DPSUkraine

твіттер: https://twitter.com/DPSU_ua

Національна поліція України

фейсбук: https://www.facebook.com/UA.national.Police

телеграм: https://t.me/UA_national_Police

Пам’ятки для населення, розроблені науковцями НД інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В.В. Сташиса, з практичними рекомендаціями громадянам щодо зменшення можливості стати потерпілим від кримінальних правопорушень