Максим служить командиром батальйону 59 бригади імені Якова Гандзюка. Чоловік зізнається, що за освітою вчитель історії. Проте це не заважає підрозділу ефективно нищити ворога. Нещодавно бійці “відмінусували” одним дроном ворожий “Сонцепьок”.

Про це йдеться у сюжеті “СтратКом ЗСУ”.

“В батальйоні лише два кадрових військових: начальник штаба і мій заступник. Всі решта раніше цивільні люди, я взагалі вчитель історії, – посміхаючись, говорить чоловік. –  Противник після втрати чималої кількості техніки за перші кілька днів зараз намагається йти малими штурмовими групами, але постійно намагається просунутися в район Авдіївки і околиць. Досить активно почав гази скидати на позиції нашої піхоти, частіше працює артилерія противника, ворог часто використовує ударні дрони-камікадзе, Мавіки зі скидами. Скажемо так, ще до активних штурмів ми побачили, що щось готується саме через те, що стало в рази більше розрахунків пілотів з тієї сторони”, – розповідає захисник про ситуацію, яка на сьогодні склалася на Авдіївському напрямі.

За словами комбата, вся логістика ворога у цьому районі рухається через селище Піски. Тому противник намагається відтіснити лінію зіткнення від цього населеного пункту, аби убезпечити власні маршрути пересування. Українські сили цьому вдало протидіють і дістають окупантів як артилерією, так і безпілотниками.

“Саме завдяки тому, що ми контролюємо Піски, хлопцям ударного розрахунку FPV-дрона вдалося знищити “Сонцепьок”, який виїхав працювати. Його завчасно виявили і вдало влучили”, – не приховує захвату військовий.

Про свій батальйон командир розповідає охоче. Сформована бойова одиниця з мобілізованих, які до війни мали різні професії. Після трьох місяців тренувань на полігоні, воїни звільненяли Херсон. Саме бійці цього підрозділу брали участь в урочистостях за участі президента Володимира Зеленського під час підняття українського прапору над містом.

У листопаді 2022 року батальйон перекинули на Донецький напрямок. На новому місці бійцям вдалося відкинути противника на 1,5 кілометри та наблизитися до лінії оборони 2014 року.

"Якщо ці хлопці, що залишилися у цивільному житті не прийдуть нам на допомогу, то ми рано чи пізно закінчимося. Людей не вистачає постійно. Якщо зараз вони не допоможуть, то потім вони все одно підуть воювати тільки під російським прапором незрозуміло за що та не зрозуміло де. Українським чоловікам потрібно подумати, що буде з їхніми сім'ями та дітьми, якщо ми тут не вистоїмо", - говорить Максим.

Комбат зазначає, що загострення на фронті, яке триває сьогодні, можна з легкістю подолати, якщо суспільство знову згуртується та консолідується.