Міноборони Румунії: Під час атаки Міністерство оборони Румунії відстежувало ситуацію з прикордонної зони та активізувало процедури повітряного патрулювання, одночасно повідомивши Генеральну інспекцію з надзвичайних ситуацій про райони Тульчинського та Галацького повітів, які могли постраждати від ризиків, пов’язаних з цією ситуацією.

Літаки F-16 ВПС Румунії з 86-ї авіабази “Фетешть” і літаки Eurofighter Typhoon ВПС Німеччини з 57-ї авіабази “Михаїл Когелнічану” здійснювали спостереження за національним повітряним простором.

“У цій ситуації радар спостереження Збройних сил Румунії вказав на потенційне несанкціоноване порушення національного повітряного простору, зафіксувавши сигнал малої висоти на одному з маршрутів, що веде до району Грінду Тульчинського повіту”, – повідомили у відомстві.

Там розповіли, що ще вночі змішані групи Міноборони та МВС Румунії виїхали в цей район і сьогодні вранці повідомили, що в результаті падіння російського безпілотника, який використовувався для атаки на українську портову інфраструктуру, в безлюдній місцевості, приблизно за 4 км вище за течією від міста Грінду, було виявлено воронку глибиною 1,5 м.

Під час нічної атаки дронами на Одеську область в Одесі від падіння уламків пошкоджено гуртожиток – там постраждали 11 людей, також пошкоджено 11 будівель і згоріли два авто, а в Ізмаїльському районі зруйновано складські приміщення біля порту.

650-кілометровий сухопутний кордон між Румунією і Україною став об’єктом російських атак. В останні місяці уламки безпілотників, якими РФ обстрілювала українську територію, падали на території Румунії.

Наприкінці вересня стало відомо, що через інциденти з падінням російських дронів Румунія переміщує системи протиповітряної оборони ближче до своїх сіл на Дунаї, що межують з Україною.

У жовтні у румунських населених пунктах на кордоні з Україною встановили систему протидії безпілотникам.