Переговори між Україною та Молдовою лідери ЄС ухвалили за відсутності угорського прем’єра Віктора Орбана, що дозволило уникнути вето.

Високопосадовці інституцій ЄС, що спілкувалися на умовах анонімності, стверджують, що Орбан свідомо залишив зустріч на час голосування за рішення стосовно України.

Головне, що ніхто не виступив проти цього рішення. Таким чином, Євросоюз погодив рішення про початок переговорів з Україною і Молдовою та про надання Грузії статусу кандидата”, – пояснив один зі співрозмовників зі структур ЄС.

“Юридично це абсолютно у відповідності до правил. Так, ми ухвалили рішення без присутності Орбана, але не за його спиною. Він знав, що буде голосуватися це рішення, і вийшов із кімнати”, – зауважив представник команди президента Євроради Шарля Мішеля.

За даними джерел, всі інші держави віддали голос за початок переговорів з Україною, таким чином, були 26 голосів "за" та один "утримався".

Сам угорський прем’єр Віктор Орбан підтвердив, що утримався під час голосування за початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу, а свого ставлення до цього не змінив.

Він опублікував у Facebook відео, на якому вкотре повторив позицію Будапешта про те, що "Україна не готова до того, щоб ми почали з нею переговори про членство в ЄС".

"Рішення починати переговори з Україною за цих обставин – абсолютно безглузде, нераціональне і неправильне", – додав він.

Водночас, пояснив Орбан, після майже восьмигодинного обговорення решта 26 країн-членів ЄС наполягали на підтримці переговорів з Україною і вирішили "йти своїм шляхом".

"Угорщина не хоче брати участь у цьому дуже поганому рішенні", додав прем’єр Угорщини, тому утримався під час голосування.

Раніше Шарль Мішель заявив, що лідери ЄС підтримали відкриття переговорів з Україною і Молдовою.

Президента Володимира Зеленського надихнуло рішення Євросоюзу про відкриття переговорів щодо вступу України в ЄС. Він назвав це перемогою всієї Європи.

"Є рішення про відкриття переговорів про вступ України та Молдови до ЄС. Я дякую всім, хто працював заради цього рішення, дякую всім, хто допомагав. Вітаю кожного українця й українку. Вітаю і всю Молдову, і тебе, Має, особисто. Історію творять ті, хто не втомлюється боротися за свободу", – додав він.