Вищий антикорупційний суд засудив голову одного із районних судів Вінницької області до 7 років позбавлення волі, який вимагав хабар у розмірі 4 620 доларів за «позитивне вирішення» земельного питання.

Про це повідомляє САП: «12 грудня 2023 року колегія суддів ВАКС оголосила вирок, яким голову одного із районних судів Вінницької області року визнано винуватим в одержанні неправомірної вигоди».

Повідомляється, що голову райсуду засудили до 7 років ув’язнення з позбавленням права обіймати посади в судах строком на 3 роки з конфіскацією частини майна.

Прізвище у ВАКС не називають, але, за даними «33-го», мова йде про голову Тиврівського райсуду Вінницької області Ігоря Ратушняка.

Було встановлено, що у серпні 2021 року суддя висловив «прохання» надати йому через посередника неправомірну вигоду у розмірі 40 тисяч гривень за кожний гектар земельної ділянки, що з урахуванням площі землі 3,09 га складає 120 тисяч гривень, або 4620 доларів США, за прийняття рішення щодо визнання права власності на цю земельну частку (пай) за фізичною особою.

У ході проведення слідчих дій було задокументовано два факти передачі коштів – 3 тисячі доларів США та 1 620 доларів США.

Вирок Вищого антикорупційного суду набирає законної сили через тридцять днів з дня його проголошення, якщо його не буде оскаржено до Апеляційної палати ВАКС.

Раніше голова Тиврівського суду Ігор Ратушняк заявляв журналістам, що його переслідує мати нардепки із Вінниччини.

Про те, що НАБУ та САП у вересні заскочило суддю Ігоря Ратушняка на гарячому за отриманням хабаря, наша газета вже розповідала раніше.

Підозру у вчиненні серйозного правопорушення підписала тодішня Генеральний прокурор України, а під час обшуків силовики вилучили частину неправомірної вигоди — понад 50 тисяч гривень. Через кілька днів суд обрав запобіжний захід для судді і призначив заставу — 3,5 млн грн.

Вища рада правосуддя відсторонила його від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Та ж Вища рада правосуддя повідомляла про тиск на цього самого суддю у зв’язку із здійсненням правосуддя. Зокрема Ігор Ратушняк повідомив, що 16 вересня 2020 року він постановив ухвалу про відкриття провадження у певній справі. А через кілька днів пізно увечері на його мобільний телефон надійшов дзвінок від особи, яка заявила, що суддя не мав права відкривати провадження у справі стосовно її доньки, яка є депутатом Верховної Ради України.

Жінка погрожувала судді: «Я тебе за це, що ти відкрив справу, унічтожу». Як повідомив суддя, він вимкнув телефон, проте ця особа продовжувала телефонувати на мобільний телефон його дружини.

Наші судді, якщо попадаються на гарячому, як відомо, люблять фантазувати чи робити крайніми інших.

Так, голова суду у Тульчині Люлько вигадав на себе замах і навіть обстріл машини «невідомими», підпал суду. Бо він загорівся саме там, де зберігались його справи.

До цього суддя Зварич говорив про масове засівання його кабінету доларами.

А нещодавно в пляшці з-під елітного спиртного було передано долю чотирьом суддям Апеляційного суду.

Але вони заявили, що «не тільки не в темі, але й не у долі» щодо хабаря.

Андрій Власенко

Від редакції: нагадуємо, що редакція разом із громадськими активістами веде інформаційний фронт проти корупціонерів. Суддівська система, на думку громадян України, одна із найкорумпованіших гілок влади. Тому повідомляйте нам про порушення, з якими ви зіткнулись у судах. І не тільки…

Надсилайте повідомлення на електронну адресу: gazeta@33kanal.com