Сенат США продовжує переговори щодо додаткового запиту Білого дому на суму 106 мільярдів доларів на національну безпеку, який включає 60 мільярдів доларів військової та гуманітарної допомоги Україні.

Як повідомив лідер більшості в Сенаті Чак Шумер, сенатори повернуться наступного тижня, щоб проголосувати за законопроєкт про додаткову допомогу Україні до від’їзду з міста на свята.

Він зазначив, що упродовж останніх кількох днів перемовини щодо способів задля отримання додаткової допомоги у питанні національної безпеки не досягли значного прогресу.

“Як я зазначав, якщо ми вважаємо якесь питання важливим і терміновим, то маємо залишитися і виконати роботу. Безумовно, це випадок з додатковим фінансуванням. Це важливо, це терміново. Вранці я говорив з лідером Макконнеллом щодо планів на наступний тиждень і що Сенат продовжить виконувати роботу”, — сказав лідер більшості.

Шумер наголосив, що після завершення сьогоднішнього засідання, Сенат повернеться до роботи в понеділок.

“Це дасть час перемовникам з Білого дому, демократам і республіканцям сенату попрацювати упродовж вихідних, щоб спробувати досягти рамкової угоди. Наші колеги-республіканці, які заявили, що ситуація на кордоні є нагальною, не повинні мати проблеми із продовженням роботи наступного тижня. Ми сподіваємося дійти згоди, але, попри все, сенатори мають розуміти, що наступного тижня ми голосуватимемо за додаткову допомогу”, — сказав він.

Як повідомляє Голос Америки, сенатори-республіканці висунули власну пропозицію щодо фінансування охорони кордону та змін до імміграційного законодавства США в обмін на їхні голоси за дозвіл на новий раунд допомоги Україні.

Раніше було заплановано, що Сенат з 14 грудні і до кінця року піде на канікули. Палата представників, у якій більшість становлять республіканці, де консерватори скептично ставляться до надсилання допомоги Україні, також мала завершити роботу в четвер до кінця року. Але конгресменів можуть викликати до Вашингтона для голосування, якщо Сенат досягне угоди.

Голова Комітету із закордонних справ Сенату Бен Кардін сказав журналістам у четвер вранці, що він сподівається, що угода може бути досягнута.

“Я думаю, що більшість демократів і більшість республіканців хочуть прийняти додатковий законопроєкт і готові включити в нього питання безпеки кордону, тому що ми визнаємо, що у нас криза на кордоні”, – сказав він.