На початку весни та близько до Міжнародного жіночого свята ми вирішили розповісти трохи про жінок, що будують свою кар’єру в рідному краю та тісно спілкуються із жителями Вінниччини, і через них познайомитись ближче з одним із місцевих підприємств —

ТОВ «Агрокряж», що працює на Вінниччині з 2009 року. Підприємство входить до складу Групи МХП, працюючи спільно з іншими компаніями як частина одного з провідних українських агрохолдингів.

ТОВ «Агрокряж» сьогодні забезпечує робочими місцями 390 людей. 89 з них — жінки, здебільшого — місцеві жительки, що не захотіли залишати рідні селища і вирушати кудись на пошук своєї долі, а обрали професійний розвиток на малій батьківщині. Навіть якщо це означало, що треба буде освоїти непросту аграрну професію, яку традиційно вважають не дуже «жіночою». Але самі жінки такої думки не дотримуються.

«Я працюю в МХП з травня 2015 року, — ділиться Ганна Сметанюк, фахівець з питань оренди землі та майна ТОВ «Агрокряж». — Свідомо обрала свою професію, вона мені до душі. В наш час не діляться професії на жіночі і нежіночі. Я вважаю, що робота з людьми та землею дуже підходить жінці. Адже їй легше бути уважною, м’якою, доброзичливою, привітною, чути і розуміти кожну людину та ставитись до неї з повагою. Саме це допомагає мені в роботі з нашими пайовиками та з колегами».

Працюючи як сполучна ланка між великим бізнесом та селянами, жінки мають справу як із відповідальним веденням документації та бізнес-звітності, так і з емоційним особистим спілкуванням із пайовиками. Часом із цього народжуться дуже зворушливі та теплі історії взаємодії підприємства з селянами. Однією з них поділилася Тетяна Дилян, провідний фахівець з питань оренди землі та майна, що працює в МХП вже три роки.

«Не можу не розповісти про один випадок, який доводить до сліз — із старенькою бабусею-пайовиком нашого холдингу, яка отримувала пай зерном, — згадує пані Тетяна. — Вона взяла у свої натруджені долоні жменьку зерна та цілувала його, дякуючи Богу та нашим працівникам за такий золотий хліб».

Приїжджаючи у село, фахівці з МХП спілкуються з пайовиками ТОВ «Агрокряж», дізнаються про їхні проблеми та допомагають у їх вирішенні. За великий вклад до спільної справи підприємство щиро відповідає всім своїм співробітникам, забезпечуючи гідні європейські умови праці та соціальне забезпечення: пільгове харчування, компенсацію вартості оренди житла та авто тощо. У компанії вважають: людина має бути забезпеченою всім необхідним, де б вона не працювала — у столиці чи в селі. У відповідь хочуть лише персональної ефективності.

«Я вважаю, щоб бути успішним, потрібно працювати над собою, взаємодіяти з колективом, як одне ціле, добросовісно виконувати поставлені завдання, бути цілеспрямованим і прагнути до кращого», — зазначає Юлія Заяць, фахівець з питань оренди землі та майна ТОВ «Агрокряж». За таких умов можна знайти хорошу роботу у рідних місцях і розвиватися заради себе, людей, яких знаєш від самого дитинства, та добробуту всієї Вінниччини.

Галина Кривоніс