– Робота призовних комісій розпочнеться з 2 квітня. Медичні комісії проводяться з 1-го березня. Завдання, яке отримала область на строкову службу — це 830 чоловік. З них до Збройних сил піде служити 481 чоловік, до Національної гвардії – 234. Також будемо комплектувати Державну прикордонну службу в кількості 65 чоловік і Державну спеціальну службу транспорту – 50 чоловік, — розповів військовий комісар Вінницького обласного військкомату полковник Олег Вінницький. — Відправка майбутніх військовослужбовців відбуватиметься зі збірного пункту у Козятині двома етапами: з 10 квітня по 24 травня.

Всі воїни будуть забезпечені гарячим харчуванням. Додамо, що завдання по призову на військову службу покладається не на військові комісаріати, а органи державної влади. А ми ж допомагаємо у організаційних заходах. Що стосується відбору кандидатів на військову службу за контрактом, на перший квартал 2018 року область отримала завдання відібрати 330 кандидатів. За результатами роботи за два місяці воно успішно виконується. У нас вже уклали контракти 239 чоловік. Серед них 16 жінок, більшість з яких обрали саме бойові частини. Велику увагу при відборі приділяємо морально-діловим якостям, питанням патріотизму, освіти, професійної підготовки.

За словами заступника військового комісара підполковника Михайла Дзигаленка, 17 989 чоловік не має права на звільнення або відстрочку від призову на строкову службу. З них 1749 юнаків, яким до дня відправлення у військові частини виповниться 20 років. Лише 4,6% призовників від загальної кількості стануть військовослужбовцями цієї весни. Держава гарантує грошове забезпечення (від 7500 гривень), безкоштовне медичне обслуговування, обов’язкове державне страхування, безкоштовне навчання у ВНЗ України, зарахування військової служби до загального страхового стажу, стажу державної служби, соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей, можливість отримати звання молодшого лейтенанта в разі наявності вищої цивільної спеціальності тощо.

Однак, нині існує ряд проблемних питань. Основне — ухилення призовників від явки у військкомат за повістками. За 2017 рік до військкоматів не з’явилось понад 13 тисяч призовників. На даний час ми маємо список прізвищ цих осіб і передамо їх відповідним органам для розшуку. Також маємо низьку якість роботи лікарів-спеціалістів, які залучені на призовні дільниці. Сьогодні із 260 представників, яких викликали у міський військовий комісаріат, 206 пішли на додаткове обстеження. І що цікаво, лікарі не міняються. Якщо медик на приписці бачив призовника і ухвалив рішення про придатність його до військової служби і пройшло два роки від приписки до призову, то нема сенсу відправляти їх на обстеження. Вони бачили їх та ухвалювали рішення. Дані факти є у Тиврівському та Тростянецькому районах та місті Ладижині. Тепер будемо спілкуватись із головними лікарями цих закладів та департаментом охорони здоров’я.

Також під час конференції згадали і про випадок з вінничанином, який одружився із бабусею, аби уникнути служби. Як розповіло керівництво обласного військкомату, суд визнав шлюб дійсним, а новоспечений чоловік залишив бабусю-дружину вдома і виїхав за межі країни — ймовірно, у Канаду. Далі добиватись справедливості сенсу немає, та й один випадок тут «погоди не робить». Також співробітники військкомату додали, що гостро стоїть питання із дезертирами — таких із Вінниччини 182 людини.