Традицію відвідати найголовнішу святиню усіх християн — Гроб Господній, де Син Божий був розп’ятий, покладений у гроб, воскрес і де сходить тепер Благодатний Вогонь — не змінили навіть тепер, коли храм Господній в Ізраїлі на кілька днів був закритий.

Православні кажуть, що таке було за часів Османської імперії і повторилося через 100 років. І ця «НП», яка сталася цього року у першу неділю Великого посту, 25 лютого, сколихнула весь християнський світ. Таке крайнє рішення прийняли лідери Римо-католицької, Греко-православної і Вірменської апостольської церков на знак протесту проти нової фіскальної політики влади Єрусалима. У спільній заяві ієрархи церков, котрі несуть відповідальність за святиню, назвали дії країни Ізраїль «систематичною кампанією зловживання» і безпрецедентною атакою на християн на Святій Землі. Заявили: якщо влада схвалить цей законопроект, то дозволить експропріювати церковні землі.

Зі свого боку, керівництво Ізраїлю в такий спосіб вимагає платити муніципальні податки зі всієї нерухомості, яка належить трьом церквам, окрім місць поклоніння. За даними влади, такий борг церковників перевищує 186 млн доларів.

Храм Гробу Господнього перебував закритий три дні. До цієї «НП» була прикута увага християн всього світу. Віруючі і невіруючі задавалися запитанням: якщо храм не відкриють, то чи зійде на Гробі Господньому Благодатний Вогонь перед Пасхою, якщо тут не проводяться богослужіння? У конфлікт між владою Єрусалима і Церквами втрутився прем’єр- міністр Ізраїлю. Тепер ієрархи очікують на переговори, після яких хочуть бути впевненими, що священне місто буде безпечним і християни не будуть стикатися з труднощами, як тепер. Адже церкви історично не обкладались податками — таким було усне домовлення.

Незважаючи ні на що, кількість прочан перед Пасхою на Святу землю не зменшується. Із Вінниці в Єрусалим вирушає перед Великоднем дві групи. Одна група з 40 осіб летить із Вінниці (по 780 S) на Вербну неділю — з 26 березня по 1 квітня, а інша група, яку очолює протоієрей Володимир Пучков з Хресто-Воздвиженського храму, відправиться з Києва у перших числах квітня й планує зустріти на Святій Землі сходження Благодатного Вогню та Воскресіння Христове. Але ця поїздка дорожча — коштує 900 S. Прочани кажуть, що вважають для себе за честь навіть постояти біля стін Старого храму, куди передадуть Благодатний Вогонь, бо потрапити у храм Гробу Господнього під час сходження Вогню можна лише за запрошеннями.

– Нас не лякає закриття храму, бо ми з Богом, — каже батюшка. — Ми їдемо з молитвою і сподіваємося, що по милості Своїй Господь зішле людям свій Благодатний Вогонь і допоможе усім нам прожити наступний рік.