Австрія погодилась зняти блокування 12-го пакета санкцій Євросоюзу проти Росії після того, як Україна виключила її банк Raiffeisen із переліку міжнародних спонсорів війни.

Першим про розблокування санкційного пакета повідомив брюссельський кореспондент “Радіо Свобода” Рікард Джозвяк. Він написав у Twitter (X), що Відень “зняв своє застереження” й ухвалення пакета відбудеться наступного тижня.

Тим часом Reuters звернув увагу, що Національне агентство України з питань запобігання корупції вилучило Raiffeisen з переліку міжнародних спонсорів війни на своєму сайті. Те, що ця домовленість була частиною компромісу Відня, підтвердив співрозмовник агенції в ЄС.

У рішенні саміту ЄС, опублікованому в четвер, містилась фраза про те, що ЄС “вітає ухвалення” 12-го пакета санкцій проти Росії. Але пізніше стало відомо, що юридичної домовленості ще не було досягнуто, і її блокувала Австрія через оголошення Raiffeisen міжнародним спонсором війни.

Нагадаємо, що Raiffeisen є одним з найважливіших фінансових каналів, в якому російські бізнеси здійснюють операції в доларах і євро. Завдяки цьому банк отримує величезні прибутки, з яких потім фінансує бюджет країни-агресорки своїми податками.

Слід зазначити, що сусідка Австрії Угорщина місяцями блокує виділення 500 млн євро з Європейського фонду миру, через який фінансують допомогу для України, через те, що українське НАЗК внесло найбільший угорський банк – OTP Bank – у список "спонсорів війни".

На початку жовтня Україна вилучила OTP Bank зі списку, задовольнивши одну з ключових вимог Будапешта.

Однак Угорщина стверджує, нібито Україна не надала гарантій про те, що ситуація з OTP Bank чи будь-яким іншими угорським підприємство ніколи не повториться, тому продовжує утримувати своє вето.