Такі оголошення нині тотально «заліпили» всі стовпи біля шкіл Вінниці, Інтернет та соціальні мережі. Бо додаткове платне навчання в школі та за її межами нині в хітах, і без репетитора навчаються хіба що «камікадзе». Тому кращі вінницькі репетитори із списку ТОП-10 чи ТОП-100 на вагу «золотої» медалі та беруть за свої заняття до 150 гривень за навчальну годину!

І батьки платять, бо якісні знання та вступ до престижного універу – це окремий бізнес-план. Хоча є й такі, що просто своїми гривнями рятують табель школяра від ганебних «шісток» у кінці чверті… То законне це репетиторство? Чи професія вчителя нарешті отримала гідну оплату?

У Міносвіти України вирішили боротися з так званим нав’язаним репетиторством – коли вчителі підтягують своїх учнів у школі поза уроками чи вдома за окрему плату. Бо ця проблема назрівала давно, і численні скарги батьків змусили чиновників звернути на це увагу. Але як визначити межу, коли батьки наймають «тренера» для відсталого чада і коли вчитель сам себе нав’язує, аргументуючи, що на уроці через поважні причини школяр не встиг освоїти весь матеріал?

Водночас батьки ментально готові платити вчителям за додаткові заняття, бо власного часу та бажання вчити свою дитину після школи не мають.

– Я не знаю, що наш класний керівник пояснює дітям на уроці, але саме її предмет шкутильгає на обидві ноги. І жодні зауваження не діють! – написала в листі до редакції мама 6-класника із Вінниці. – Я розумію, що у вчителя купа додаткових запитань до учнів по організації, чергуванню та інших справах… А вчитись вони коли будуть? Тому доводиться наймати репетитора по вечорах, і за платний урок з англійської нині по місту репетитори просять від 65 до 100 гривень. А ВІП-вчителі беруть по 120-150! Єдине, чого я не можу зрозуміти – це додаткові уроки за гроші в школі! Виходить, що вчитель або не дає знань і потім «трусить» батьків на гроші, або спеціально занижує оцінки і додатково заробляє прямо в школі кілька тисяч до своєї зарплати?

Цю ситуацію по Вінниці так прокоментувала керівник міської освіти:

– Поняття «репетиторство» в Законі України «Про освіту» немає… Але реально воно є! Коли це відбувається в школах – це 100% незаконно! Бо вчитель має якісно навчати і реально навчити дитину на уроці, — зазначила директор департаменту освіти ВМР Оксана Яценко. – Якщо хтось із вчителів чи педагогів хоче заробляти цим поза стінами навчальних закладів, то має зареєструватись як ФОП у податковій та отримати відповідну ліцензію… Але таких людей я особисто не знаю.

– А як щодо підготовки дітей до 1-го класу чи ЗНО?

– Тут не має ніякої різниці – це робота, яка має бути ліцензована.

Серед батьків та вчителів Вінниці є дві абсолютні різні точки зору на цю проблему. Частину вінничан дратує такий бізнес на знаннях їхніх дітей, і вони навіть готові анонімно «доносити» за платні уроки в стінах школи… Інші готові скинутись по 50 гривень вчителю «оптом» за репетиторство на робочому місці, бо відчувають проблеми із оцінками у своїх  школярів. А про «нав’язане» репетиторство дуже рідко говорять навіть на батьківських зборах, бо ніхто не хоче проблем для своєї дитини в школі… Тим більше у випускних класах.

Водночас багато вчителів і посадовців у сфері освіти вважають, що проблема роздута і немає сенсу «боротися з вітряними млинами» за допомогою доносів чи переслідувань. Бо робота хорошого вчителя має бути добре оплачена! Інакше вчитель справді перейде на домашнє репетиторство, буде заробляти свої 10 тисяч гривень на місяць без нервів, бюрократії та шкільної писанини… Недарма саме серед вчителів іноземних мов найбільша плинність кадрів у школах Вінниці, бо на їхні послуги є стабільний попит вдома — в Україні, на тренінгах міжнародних компаній, звідки зі знанням мов відкрита дорога за кордон на заробітки…

А ви наймаєте репетитора своїй дитині?

Сергій ГОДУН