Тим більш несподіваною стала скарга, отримана редакцією від викладача і батьків учнів: «Наталя Стафійчук, директор художньої школи, не має відповідної освіти, не є членом Спілки художників України. Бюрократично, по-чиновницьки організувала роботу педколективу, за найменші порушення роздає драконівські догани, здійснює тиск на досвідчених викладачів. Цієї весни буде розформований клас, в якому вчаться талановиті діти. Заняття цього класу переносяться мало не в коридор, де неможливо розмістити академічні постановки. Загальна атмосфера у школі нездорова, це негативно впливає на навчання і виховання дітей».

– Не можемо з цим погодитись! — заперечили Микола Бондар і Юлія Присяжна, члени Спілки художників України, викладачі школи. — Як керівник Наталя Стафійчук тримає дисципліну, і це правильно. Адже діти на бюджеті платять 200 грн./міс., у групах самоокупності — до 370 грн./міс., у вечірній студії — 340 грн./міс. І за ці кошти учні повинні отримати якісні знання. Тому не допускаються запізнення вчителів, помилки в оформленні табелів та ін. Якщо у школі і є догани, то «за діло».

…Сьогодні у художній школі 18 класних приміщень, де навчаються більше 700 учнів — і дітей, і дорослих. Вивчають живопис, скульптуру, графіку, композицію, історію мистецтв. Тіснувато, правду сказати…

– Я ходжу у підготовчий клас художньої школи, — розповіла Оленка Арехта, п’ятикласниця 12-ї школи. — Мені дуже подобається малювати, в цьому році буду вступати у перший клас «художки» і вчитись ще чотири роки.

Наталя Стафійчук очолює художню школу з 2012 року. Має професійну освіту, закінчила Ямпільську школу художньо-музичного профілю і Південноукраїнський педуніверситет ім. Ушинського, художньо-графічний факультет.

– Дійсно, конфлікт у школі є! – зізналась Наталя Стафійчук. – Якщо дехто з викладачів користується «черговою різочкою» для фізичного впливу на дітей, якщо погані, на думку вчителя, малюнки демонстративно розриваються, якщо дітей під час уроків відправляють купити чисті аркуші у канцтоварах, — то я кажу вчителям: «Міняйте методи!» Адже сучасні діти все записують на телефони, на диктофони, показують батькам… Ви самі знаєте, скільки виникає скандалів через некоректну поведінку педагогів. Зауваження в процесі роботи отримують майже всі наші викладачі. Це не система, але випадки бувають.

Запізнення у нас категорично не допускаються, не можна, щоб оплачений урок тривав менше, ніж передбачено. Заняття переносяться не у коридор, а у виставкову залу, де ми встановлюємо макети, підсвітку та ін.

Щодо розформування… Щороку у нашій школі із п’яти третіх класів залишається чотири. Так потрібно, щоб зійшлися педагогічні ставки і бюджетні години. Ця практика перевірена роками, і при цьому ніхто із викладачів не залишається без роботи, а діти нормально продовжують навчання.

Думаю, ми обговоримо ситуацію, що виникла, і знайдемо спільну мову в колективі між старшим і молодшим поколіннями. Адже досвідчені викладачі, члени Спілки художників України, — це наш золотий фонд.