Днями в інноваційному технопарку побували голова обласної Ради Вячеслав Соколовий, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, його заступник Андрій Очеретний і координаторка ПРООН у Він­ницькій області Анастасія Ланіна. Проєкт технологічного парку став переможцем Конкурсу місцевих ініціатив «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів» (за фінансування ПРООН), і нині йде «гаряча» стадія його реалізації.

– Вінницька обласна Рада координує роботу з розбудови індустріальних парків в області. Цей проєкт, який реалізується у Вінниці, – дуже важливий, – каже Вячеслав Соколовий. – Активна молодь зможе знайти для себе можливості для самореалізації. Ми знаємо, що тут вже відбулася реєстрація трьох релокованих підприємств, які здійснюють свою господарську діяльність на території Вінниччини. Вони, фактично, мають вже свої віртуальні офіси. Технологічний парк буде добудований у 2024 році. Велика площа, дуже зручна для розміщення малого і середнього бізнесу, – це важливо не лише для Вінниччини, а і для інших областей України.

На базі Вінницького інноваційно-технологічного парку працюватиме бізнес, в тому числі релокований, розвиватиметься міжсекторне та кластерне спів­робітництво з урахуванням гендерних аспектів та конкурентоспроможності діючого підприємництва.

– Це інноваційно-технологічний простір, де будуть розміщені стартапи, малі та середні підприємства, що працюють в інноваційному напрямі. Буде створено до 1000 робочих місць, – каже Вінницький міський голова Сергій Моргунов. – Три релоковані під­приємств вже приносять прибуток у міський бюджет. На цьому етапі до проєкту долучилfся ПРООН. Ми виграли грант в розмірі 800 тисяч євро на реалізацію цього проєкту, з міського бюджету спрямуємо близько 40 млн грн. Наша мета – до 2024 року завершити об’єкт та створити робочі місця. Це додаткові економічні можливості для розвитку міста Вінниці та Вінниччини.

Зараз проводиться реконструкція будівлі Вінницького інноваційно-технологічного парку загальною площею 3800 кв. м. Там будуть розміщені виробничі приміщення та стартап-центри молодіжного і релокованого бізнесу. Вже проведено загальнобудівельні внутрішні та зов­нішні роботи, внутрішнє оздоблення, тепломеханічні роботи, встановлення ліфта, перенесення котельні тощо.

Довідково. Партнерами створення Інноваційно-технологічного парку «Кристал» стали Вінницька обласна Рада, Він­ницька міська рада, Вінницький фонд муніципальних інвестицій, Вінницький кластер приладобудування та автоматизації, Рада підприємців при Вінницькому міському голові, ГО «Вінницький клуб ділових людей», ГО «Вінницький бізнес клуб», ГО «Вінницька обласна організація спілка підприємців «СТІНА», Регіональна рада підприємців при обласній державній адміністрації та ГО «Центр регіонального розвитку».

Сергій Годун