Не виключено, що до дій чиновників підштовхнула велика смертність серед населення, в тому числі серед дітей. Наприклад, на Вінниччині за 11 місяців 2017 року померло 90 немовлят у віці до одного року.

Що саме треба їсти, на думку чиновників, щоб нація українців була здоровішою і люди жили довше? Адже наші школярі, як правило, перекушують солодощами та гамбургерами, хоча в країнах ЄС та Азії обов’язково на ланч дають дітям овочі та фрукти, м‘ясні страви. Зі слів медиків, неправильне харчування стає причиною появи серцево-судинних та онкологічних захворювань, порушення обміну речовин, діабету, артрозу та інших хронічних захворювань. Тож МОЗ розробило нові добові норми харчування, рекомендуючи вживати більше збалансованої та корисної їжі.

– Основна причина суттєвих змін у дитячому харчуванні — це поширене серед дітей та підлітків ожиріння, що вважається епідемією 21 ст. У Європі кожен 3-й підліток має надмірну вагу, — кажуть у МОЗ. — В Україні щороку реєструють більше 15 тисяч нових випадків ожиріння серед школярів.

У МОЗ добовий раціон українських дітей вираховували за рекомендаціями ВООЗ та Європейської агенції з харчової безпеки. Згідно з новими нормативами, у меню підростаючого покоління повинно бути найбільше складних вуглеводів, які містяться в овочах та фруктах, зернових продуктах. При цьому рекомендують менше вживати солі, цукру, жирів та вуглеводів. Якщо раніше добова норма жирів для дітей віком 1-3 роки була 53 грами, а вуглеводів — 212, то тепер 44 і 194. Це тому, що нібито енергії у цьому віці потрібно дітям менше, її забезпечать 1385 кілокалорій, а не 1540, як було раніше.

Дітям від 7 до 10 років вуглеводів потрібно менше: не 365, а 295 г, також менше білків — 72 г, переважати повинні тваринного походження. Незмінна добова норма жирів — 70 грамів. У МОЗ вважають, що дітям такого віку достатньо 2100 кілокалорій.

Не змінили добову норму мінеральних речовин, які є в овочах та фруктах. Усім корисні банани та яблука. Медики радять дітям 1-3 років збільшити дозу йоду на добу до 90 мікрограмів, а підліткам зменшити з 200 до 150.

В Україні, як і в Європі, переконані, що дуже шкідливі для дитячого організму солодощі, які називаються швидкими вуглеводами. Щоб організм ріс та розвивалися м’язи, треба їсти м’ясо, але не бажані сало та масло.

Чим же харчуватимуть дітей у шкільних їдальнях, якщо на їду передбачені дуже символічні кошти, яких вистачить хіба що на класичний гарнір: картоплю, бурячок чи капусту та булочку до чаю? Адже ціни на продукти харчування, особливо на м’ясо, захмарні. Скажімо, фрукти у Вінниці коштують дорожче, аніж у Польщі, де кіло яблук 7 доларів, а бананів –15 доларів.