– Все літо і осінь цього року ми разом з сусідами Морозовою, Ялуніною, Ві­дерською та ін. з власної ініціативи та власними силами прибирали сміття та вирубували хащі на схилі річки Південний Буг. Тут накопичились тонни сміття, яке збиралось роками. Але… Наша ініціатива зустріла шалений опір з боку власників гаражів, які звикли використовувати цю територію на власний розсуд, — розповіли в редакції Любов Кошелева і Тетяна Рябухіна, які мешкають по вул. Князів Коріатовичів. — Далі по схилу знаходиться гаражний кооператив, члени якого звели дво- та триповерхові будівлі.

Схил за своїми гаражами та берег річки вони закидали будівельним та побутовим сміття і продовжують це робити і надалі. А ще зробили за своїми гаражами жолоби для каналізаційних стоків, які течуть прямо у Буг, який вінничани давно називають Божою рікою. Врахуйте, що далі за течією знаходиться військовий санаторій і пляж!

Під час прибирання ми зібрали купи сухих гілок і просили Вінницьку міську раду допомогти нам їх вивезти. Та отримали лиш рекомендацію звернутись з цим питанням до ЖЕО. Але схили і береги Бугу не є прибудинковою територією, яку обслуговує ЖЕО!

Нам дуже прикро, що ця чудова мальовнича берегова зона у центрі міста знаходиться у такому стані багато років, і нікому до цього немає діла. Ми прибираємо, наскільки вистачає наших сил, але ми безсилі перед свавіллям і байдужістю!

На це звернення відреагували у Вінницькій міській раді (ВМР).

– Труби комунальної власності, прокладені біля гаражів, відводять дощові і талі води з вул. Князів Коріатовичів. Ми надали письмові приписи керівництву спортшколи з веслування ім. Юлії Рибчинської та директору ГБК «Масив-СВ» з вимогою терміново вжити заходи щодо прибирання їхньої прилеглої території від побутового сміття. Між спортшколою, гаражним кооперативом та КУП «ЕкоВін» укладено договори на вивіз сміття, — пояснили у КП «Муніципальна варта».

А у департаменті земельних ресурсів ВМР власників гаражів попередили щодо заборони самовільного будівництва. У разі початку неузгоджених будівельних робіт на землях Вінницької міської територіальної громади слід негайно повідомити про це органи місцевого самоврядування.

Попередження, приписи, вказівки… А де контроль за їхнім виконанням і припинення протиправних дій? Народ, як вищий суддя над владою, чекає реальних результатів.

Вислухала Ірина ЗОНОВА

Фото ілюстративне