Депутату Керецьківської сільської ради на Закарпатті Сергію Батрину, який підірвав три гранати під час засідання сільради, обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави.

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області повідомляє:

«17 грудня, відповідно до ухвали слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду, було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави щодо 54-річного громадянина України, діючого депутата Керецьківської сільської ради Хустського району Закарпатської області VIII скликання, що підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 258 КК України (Терористичний акт)».

Судді з посиланням на матеріали розслідування зазначили, що депутат вирішив підірвати гранати «з метою впливу на прийняття рішень, чи вчинення або невчинення дій керівництвом Керецьківської ОТГ Хустського району».

Поранення дістали 26 осіб, включно з підривником. Пізніше один із поранених помер. Сам депутат перебував у реанімації.

Вчинок депутата Батрина правоохоронці кваліфікували як теракт. Але люди з усієї України почали масово коментувати цей теракт, як «дістало».

Згодом з’ясувалося, що він мав конфлікт з чинним сільським головою Керецьківської сільської ради — депутатом від ОПЗЖ Михайлом Мушкою.

Про це було добре відомо колишньому сільському голові Керецьків Михайлу Маровді. Він припустив, що Сергія обурювала і могла «дістати несправедливість, яка коїлася у селі». Адже він був проти беззаконня, яке чинив нинішній очільник сільради Михайло Мушка.

«Нашого нинішнього голову через місяць після того як він очолив раду, схопили на хабарі. Вже суди йдуть 3 роки. Потім його підозрювали у нецільовому використанні коштів. Загалом там цілий букет кримінальних справ», – сказав Михайло Маровді.

А Батрин був самодостатнім чоловіком та бізнесменом. Заради справедливості він хотів бути секретарем сільради, на яку збирався балотуватися в день теракту. Але йому не дали й слова сказати, хоча він теж депутат.

«Ми з ним просили, згідно з законом про доступ до публічної інформації, дати видрук про рух коштів, про зарплати адміністрації. А Мушка не робив нічого», – сказав колишній голова сільради. — Цікавились активісти і результатами розслідування про те, що нинішні очільники села також вкрали ВАЗи, які мали йти на фронт для наших бійців. Кримінальних справ на Мушку зараз є багато. Однак попри це його не знімають з посади.

Губернатор був в курсі всього і хотів розв’язати це питання, але над Мушкою нібито є «дах».

Колишній голова сільської ради сказав, що не одобрює дії Батрина, адже внаслідок підриву гранати постраждали і сумлінні працівники сільської ради. Мовляв, якщо в нього запитання до того ж Мушки, то мав говорити з ним і розбиратися.

До речі, всю опозицію Мушка у селі «зачистив», залишивши лише 3 людини, а всі інші депутати або працюють у сільській раді, або їхні члени родин так чи інакше пов’язані між собою бізнесом.

Колишній голова сільської ради також назвав дії Батрина терактом, адже внаслідок підриву гранати постраждали найкращі працівники сільської ради.

«Жодна крапля крові не вартує того, щоб кидати гранати. Якщо в тебе запитання до того ж Мушки, то мав говорити з ним і розбиратися», – наголосив Маровді.

Ось деякі коментарі наших читачів:

– На жаль, викорінити корупцію в Україні, яка починається з сільського голови чи очільника громади, наразі надзвичайно важко. Навіть війна не може вгамувати непомірні апетити скорумпованих чиновників. Вони продовжують красти гроші у громади та держави, їх кришують на всіх рівнях, аж до вищих ешелонів влади.

І, якщо держава не вгамує ці зрадницькі апетити місцевих чиновників, їх будуть вгамовувати ось таким чином. Бо самосуд наразі залишається єдиним можливим способом очиститись від страшної біди, що безперестанку руйнує Україну і робить її слабкою перед агресором. Так що невідомо достеменно, хто в цій ситуації більший терорист.

Анатолій Петраченко,
вінничанин