І справжньою сенсацією цього дня стали вже справжні “майстри сцени”, які вимушено виступали без керівника! Адже діти з театру-студії “ПТАХА” Єгор Середницький, Марія Кришталь, Єлизавета Мельник, Максим Король та артист театру ім. М.Садовського Артур Константинов, “оживили” пам’ятник який стоїть на музейній площі!
Минула довга сотня літ,
А він –
Із мармуру й граніту
Знов сходить в люди,
Будить світ
І переможно йде по світу!

Все це було 7 березня 2018 року біля пам’ятника Т.Г.Шевченка між двох музеїв…
Також під час урочистостей з нагоди відзначення 204-ї річниці з Дня народження видатного поета та митця біля пам’ятника Тарасу Шевченку були відзначені нагородами мешканці Вінниччини, які зробили внесок у збереження і розвиток української мови, вивчення і популяризацію творчості Великого Кобзаря.

Зокрема, почесні грамоти отримали учениця 11-го класу Гайсинської школи №3 Марина Драчук, яка стала переможницею конкурсу читців «Кобзар і Україна»; Юрій Дяченко – заслужений майстер народної творчості України, який виготовив серію різьблених робіт за творами Т. Шевченка.

Художник Володимир Купчишин був відзначений за серію живописних робіт за творами Кобзаря, а учень 5-го класу Теплицької ЗОШ №1 Максим Нежура – за перемогу в обласному конкурсі та участь у фінальному етапі Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді ім. Т. Г. Шевченка.

Відзначили також викладача Тульчинського училища культури Любов Прилипко, яка очолює народний аматорський театральний колектив «Маленький театр», який минулого року отримав Гран-прі за інсценізацію твору Шевченка «Три ворони» на обласному конкурсі читців «Кобзар і Україна». Грамоти отримали й інші вінничани, які несуть ідеї Кобзаря серед людей та бережуть його творчість.