Абсолютно випадково потрапили на очі завдання одного дуже поважного конкурсу, відповідний етап якого проходив рік тому назад у Вінниці. Ніколи й не думалося, що в них можна виявити  отаке…

***

Ні-ііі, це ж не кожному дано! Щоб отак-от, однією фразою, трьох класиків української літератури – наповал покласти. Та ще й не де-небудь, а на обласному рівні ХІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Не вірите?

То читайте умову завдання, запропонованого в січні 2023-го одинадцятикласникам:  «Я воскрес, бо зараз я потрібен Батьківщині більше, ніж на небесах. Там лише преферанс із Котляревським та Лесині пікніки, а тут твориться історія нашої держави». Такі слова міг би сказати Тарас Шевченко в наші дні…».

Отак починає виклад змісту конкурсного завдання його розробник/розробниця. З його/її волі з трьох згаданих ним/нею письменників, які давно вже на небесах, лише один вирішив воскреснути, а двоє інших цим не переймалися, бо в Івана постійно преферанс на умі, а Леся ж зайнята організацією пікніків. Там. У небесних лісах. Ще раз наголошую: усе це діється саме так, бо цього забаглося авторові/авторці завдань, а не самим зачепленим ним/нею небожителям.

…А я не вірю, що для Шевченка Котляревський був звичайним компаньйоном-картярем, а не «батьком», який буде «панувати, поки живуть люди». Я не вірю, що життя і творчість Лесі Українки Кобзар, який про іншу жінку написав: «Пророче наш! Моя ти доне!», прив’язував би до пікніків, а не до її одержимості долею свого народу. Не вірю, що Шевченко отак випинав би сам себе: тільки гляньте, який я свідомий, не як інші…

І я точно знаю, що не Шевченкові належать рядки:

Тихо плаче Україна
Сльозами і кров’ю …
Кат будує своє «завтра»
На горі людському …
Гірко плаче Україна
І тяжко ридає …
Своїх синів, що померли,
Сльозами вмиває
Плаче ненька Україна …
Плаче кожна мати,
Та, що сина відпустила,
Волю здобувати.

І розробник/розробниця, який/яка приписує їх Шевченкові (  «Сьогодні, як ніколи раніше, актуально звучать  ці слова Т.Г. Шевченка»; завдання для ЗП(ПТ)О), не лише тяжко грішить проти істини, а ще й через міжнародний конкурс поширює фейк, призначення якого – роздмухувати в українському соціумі взаємну неприязнь, недовіру, ненависть один до одного, а не до ворога, який нас убиває.

І ще нюанс: невже в матеріалах, винесених на такий рівень конкурсу, не могли обійтися без грубих помилок, які й на шкільному рівні є неприпустимими? Якщо вже не у текстах розробника/розробниці, то хоча б у цитованих рядках Шевченка…

Свідомо залишаю поза увагою сам характер пропонованих завдань. Бо складається враження, що ним задовольняються якісь персональні забаганки (в нас кажуть «фанаберії») розробника/розробниці, а не обслуговуються цілі конкурсу. Принаймні, саме так це виглядає на тлі матеріалів, запропонованих для фіналу цього ж конкурсу Інститутом модернізації змісту освіти.

Але це – предмет для окремої розмови. Не на сторінках газети, а в стінах тих закладів і установ, із яких на обласний рівень Міжнародного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка подаються отакі завдання…

Прикро Вражений/а Філолог/иня

 Завдання, розроблені, запропоновані, а тоді й виконані у Вінниці.

https://drive.google.com/drive/folders/1EFUoblS120e79ShWXA26C0wFx7YvuBrM

 11 клас

«Я воскрес, бо зараз я потрібен Батьківщині більше, ніж на небесах. Там лише преферанс із Котляревським та Лесині пікніки, а тут твориться історія нашої держави».

Такі слова міг би сказати Тарас Шевченко в наші дні. А ким би він міг бути на сьогодні? Воїном ЗСУ? Волонтером? Блогером, який бере участь у чат-рулетці? Експертом, до якого зверталися б за коментарями? Змоделюйте цю ситуацію відповідно до обраної вами ролі Тарасові Шевченку. Створіть уявний репортаж, інтерв’ю, коментований діалог, нарис тощо, де б Кобзар відповідав представленому образові. Обсяг – до 2,5 сторінок. До твору введіть односкладні речення: означено-особове (1 б.), неозначено-особове (1 б.), узагальнено-особове (1 б.); просте речення, ускладнене відокремленою прикладкою (1 б.).

28 балів

10 клас

У 2019 році розпочалися зйомки фільму «Шевченко. Перший самурай» режисера Андрія Перфільєва. У стрічці Кобзаря представлять не стражденним поетом, а справжнім самураєм, який вміє володіти прийомами східних єдиноборств та орудує катаною. За жанром – це альтернативна історія з елементами комедії, екшену та вестерну. На жаль, трейлера ще немає, а дата виходу невідома.

Пропоную відчути себе сценаристом і написати власний сценарій фільму із фантастичним сюжетом, де б у вигаданих вами умовах діяв би «сучасний» Шевченко. Жанр (комедія, пригоди, трилер, драма  тощо) обираєте ви. Доберіть свою назву фільму (1 б.).

Обсяг твору – до 2,5 сторінок. До тексту сценарію введіть просте речення, ускладнене відокремленою прикладкою (1 б.), односкладне безособове речення (1 б.), односкладне узагальнено-особове речення (1 б.).

28 балів

9 клас

 

24 грудня 1916 року на Румунському фронті від кількох пострілів у серце загинув юнкер російської армії Олександр. У його польовій сумці знайшли щоденник, лист до сестри і “Кобзар” Тараса Шевченка, виданий 1912 року. На сторінках книжки залишилися сліди крові. 20 липня 2015 року Володимир Регеша, розвідник із позивним “Санта”, який із січня того року воював у роті вогневої підтримки 5-го батальйону ДУК “Правий сектор” під Донецьком, знайшов у зруйнованому житловому будинку в селищі Піски під Донецьком домашню бібліотеку. Книжки належали комусь із місцевих мешканців. З усієї бібліотеки простреленим виявився тільки “Кобзар”.

А сьогодні російські окупанти не лише вбивають українців, руйнують міста і села, а й спалюють нашу українську книгу – художню, навчальну, наукову…

Напишіть твір (обсяг – до 2 сторінок) про пригоди книги – «Кобзаря» Тараса Шевченка або в окупації, або на передовій, або в небезпечних поїздках волонтерів, або в речах біженців, застосувавши художній прийом перевтілення. До тексту твору введіть речення з однорідними означеннями (1 б.); речення, ускладнене відокремленою обставиною (1 б.); речення, ускладнене вставними словами (1 б.); односкладне безособове речення (1 б.).

28 балів

5 клас 

Ще до війни Тарас Шевченко завів сторінку в Instagram. Чи знаєш ти, як виглядає Кобзар у сучасному Києві в Інстаграмі!? Поет цікавиться сучасним життям у столиці, знімає фото та відео і навіть спілкується з підписниками. Напиши від імені Тараса Шевченка вітання з Різдвом та Новим роком і вислови побажання своїм підписникам. Обсяг – 1 стор.   Уведи до тексту крилаті вислови Т.Г. Шевченка: «Добра не жди, не жди сподіваної волі», «У всякого своя доля і свій шлях широкий» (2 б.). У творчій роботі використовуй засоби художної виразності: 4 епітети (4 б.), 2 порівняння (2 б.), гіперболу (1 б).

33 бали

6 клас                                                    

Нація повинна боронити свою мову більше, ніж свою територію
 Леся Українка

Поміркуй, чому російські загарбники на тимчасово окупованих територіях насамперед знищували книги українською мовою, обстрілювали українські телевізійні вежі, завозили своїх учителів навчати наших дітей російською мовою? Яке значення має мова для нас, українців? Уведи до тексту крилатий вислів Т.Г. Шевченка «Учітесь, читайте, і чужому научайтесь, й свого не цурайтесь» (1 б.), 2 порівняння (2 б.), 2 метафори (2 б.), 4 епітети (4 б.). Обсяг твору – 1 стор.

33 бали

7 клас

Тарас Шевченко – це символ боротьби, міці, незламності для українців. Зокрема, у 2014 році з’явилися малюнки, де Кобзар на барикадах, готовий до бою. До вподоби молоді були зображення Шевченка-супермена та навіть космонавта.

А у 2022 році в новинах «Вінниця.іnfo» опублікували статтю про вінничанина-нацгвардійця Володимира, який  створює портрети відомих українських митців. «Одягає» їх у військову форму та «дає в руки» зброю. Серед його робіт – портрет Тараса Шевченка в бронежилеті, а Лесі Українки – в касці.

Поміркуйте, чому Шевченка бачать у таких образах? Обсяг твору – 1,5 сторінки. Доберіть заголовок до творчої роботи (1 б.), використайте 2 порівняння (2 б.), 2 метафори (2 б.), гіперболу (1 б.).

30 балів

8 клас

1847 рік. Шевченкові 33 роки. Одиночна камера. Очікування вироку. І замість жалю до себе – поезія «Мені однаково, чи буду…».

Поміркуйте, чому вірш вважають сповіддю Кобзаря перед народом. Обсяг твору – 1,5 сторінки.

У письмовій роботі використайте 2 поширені звертання (2 б.), речення з однорідними означеннями (1 б.) і речення з  однорідними обставинами (1 б.).

28 балів

 

ЗП (ПТ)О

Тихо плаче Україна
Сльозами і кров’ю …
Кат будує своє «завтра»
На горі людському …
Гірко плаче Україна
І тяжко ридає …
Своїх синів, що померли,
Сльозами вмиває
Плаче ненька Україна …
Плаче кожна мати,
Та, що сина відпустила,
Волю здобувати.

Сьогодні, як ніколи раніше, актуально звучать  ці слова Т.Г. Шевченка.

Висловіть свої роздуми (обсяг – 2 сторінки) про те, як кожен із вас намагається перебороти свій страх та відчай, зібратися з думками, щоб вистояти разом з усією країною й перемогти  жорстокого агресора.

Доберіть заголовок – 1 бал. У творчій роботі використайте речення з однорідними головними членами речення (1 бал),  однорідними другорядними членами речення (1 бал), 2 поширені звертання (2 бали).

29 балів

Передфахова вища

Єрмоленко Андрій. Шевченко – пророк

Митці намагаються відійти від образу Шевченка в смушевій шапці та кожусі та створити образ, доступний і близький сучасній людині, образ “свого Шевченка”. Пропоную вам долучитися до цього проєкту й створити власний образ сучасного Т. Шевченка. Така особистість, як він,  не може бути пересічною. За сучасних реалій Кобзар міг би стати легендарним. Отож, створіть легенду, де головним героєм постане Тарас Шевченко. Обсяг – до 2,5 сторінок. До тексту твору введіть складнопідрядне речення з послідовною підрядністю (1 б.), безсполучникове речення з причинно-наслідковим зв’язком (1 б.).

26 балів

Університети

У вересні 2022-го українські військові звільнили Балаклію, що на Харківщині. Вони зняли з білборда російський плакат, під яким увесь час окупації був портрет Тараса Шевченка й уривок із поеми «Кавказ», у якому він засуджував війну Російської імперії й возвеличував боротьбу народу за свободу:

І вам слава, сині гори,
Кригою окуті.
І вам, лицарі великі, Богом незабуті.
Борітеся – поборете!
Вам Бог помагає!
За вас правда, за вас слава
І воля святая!

Чи не символічно, що у складний для України час Шевченко постає справжнім Пророком для свого народу. У чому причина? Поміркуйте над цим. Назву твору оберіть самостійно (1 б.). Обсяг – 2,5 сторінки. До тексту твору введіть риторичне запитання (1 б.), риторичне звертання (1 б.), антитезу (1 б.).

28 балів

Педколеджі

Ілюстрація: svitua.org

Тарас Григорович Шевченко писав: «А на москалiв не вважайте, нехай вони собi пишуть по-своєму, а ми по-своєму. У них народ i слово, i у нас народ i слово. А чиє краще, нехай судять люди». 

Напишіть есе, поміркувавши над словами Кобзаря. Обсяг ‒ до 2,5 сторінок. До тексту твору введіть складнопідрядне речення з однорідною підрядністю (1 б.), складнопідрядне речення з підрядним наслідку (1 б.), риторичне запитання (1 б.), риторичне звертання (1 б.).

28 балів

Студенти філологічного напрямку

Станом на 27 грудня 2022 року в Україні надали звання «Героя України» 692 громадянам. 296 З НИХ НАГОРОДЖЕНІ ПОСМЕРТНО.

Із 2014-го героями здебільшого називають тих, хто захищає Україну від російського вторгнення на полі бою. Героями уявляють тих, хто прагне до перемоги над злом й утвердження добра. І таке уявлення формувалося століттями.

У 1946 році український педагог, психолог і фахівець із національного виховання Григорій Ващенко опублікував працю «Виховний ідеал». У ній ішлося про український національний ідеал і формування героїчного наративу українців. Він зазначав, що український ідеал і героїзм ніколи не був агресивним, а навпаки, ‒ жертовним:

«Український лицар живе для Батьківщини, завжди готовий віддати за неї життя. Хоробрість завжди зв’язана з ідейністю. Хоробра людина ризикує та жертвує життям в ім’я якоїсь ідеї (батьківщина, віра, честь)».

Ващенко досліджував коріння української хоробрості. Він вважав, що українці ніколи не були експансивним народом, оскільки жили на родючих землях і в них не було необхідності шукати нові території для проживання. Натомість їм завжди доводилося захищатися від сусідів. Дослідник писав, що «українці, не бувши агресивними, водночас були дуже свободолюбивими й не помирилися б зі становищем рабів».

Напишіть есе, поміркувавши над цією темою, провівши паралель із історією незалежної України. Назву придумайте самостійно (1 б.). Обсяг твору – 2,5 сторінок. У тексті твору використайте художні прийоми: порівняння (1 б.), алегорію (2 б.), іронію (2 б.).

30 балів