Як забезпечити високоякісний реабілітаційний процес пацієнтам, які перенесли інсульт, черепно-мозкові травми, травми спинного мозку, операції по видаленню пухлин головного та спинного мозку, травми верхніх та нижніх кінцівок та адаптувати їх до життя – показали фахівці Вінницького центру нейрореабілітації «Олсвіт».

Члени мультидисциплінарної команди «Олсвіт» провели на базі свого центру мультидисциплінарний тренінг для лікарів та тренерів-реабілітологів, в якому взяли участь 50 фахівців з міста Вінниці та Вінницької області, а також реабілітологи з Рівного, Ужгорода, Хмельницького, Житомира, Тернополя.

Завдяки великому науково-практичному досвіду, який за 12 років існування набули фахівці «Олсвіту», досягнуто високих результатів у реабілітації важких хворих з ураженням центральної та периферичної нервової системи. Адже для від­новлення життєдіяльності пацієнтів потрібні не тільки новітні тренажери, устаткування, а й навчені фахівці.

– Більшість наших пацієнтів — це люди, які перенесли інсульт, — розповідає медичний директор Центру нейрореабілітації «Олсвіт» Євгеній Дудник. — За рік у нас проходить лікування та реабілітацію до тисячі па­цієнтів. У нас 20 ліжок. 3 січня 2023 року в Центрі почав функціонувати стаціонар, маємо палати інтенсивної терапії. Цілодобово чергують лікарі-анестезіологи та реаніматологи. Ми хочемо поділитися набутим досвідом з нашими колегами і водночас навчитися у них. Адже підвищення кваліфікації дасть змогу учасникам надавати компетентну допомогу пацієнтам з ураженням нервової системи у складі міждисциплінарних команд у своїх лікувально-профілактичних закладах.

Центр «Олсвіт» є унікальним та не має аналогів в Україні. Адже висококваліфікована мультидисциплінарна команда у своїй роботі використовує сучасні європейські методики та новітнє спеціалізоване реабілітаційне обладнання. Кожен працівник Центру, від реабілітолога до медсестри, чітко знає, що потрібно робити, аби допомогти пацієнтам.

Колектив постійно навчається та впроваджує передові технологїї нейрореабілітації відповідно до протоколів і стандартів з доведеною ефективністю, які використовують у країнах Європи та світу. У Центрі розробили протоколи для медичних сестер із догляду за тяжкохворими, до яких входить і рання нейрореабілітація.

- Ми працюємо як мультидисциплінарна команда. Але ми можемо розширитися до трансдисциплінарної команди, — ділиться досвідом лікар фізичної та реабілітаційної медицини Олександр Якубенко. — Тобто ми можемо залучати до нашої допомоги інженерів, сантехніків, слюсарів, для того щоб оглянути приміщення пацієнта, де він буде перебувати після виписки з центру, і адаптувати його до тих умов. Зробити поручні у ванній, біля умивальника, біля унітаза, забрати пороги у приміщенні, щоб було легше пересуватися, адаптувати кухню і кухонні приладдя для приготування та прий­няття їжі.

Концепція реабілітації «Олсвіт» передбачає повний цикл медичного втручання: від діагностики до виходжування хворого. Адже нейрореабілітація — най­більш довготривалий (3-12 міс., в середньому — 6 міс., а в тяжких випадках — і кілька років) процес відновлення порушених або втрачених функцій організму.

У відновному лікуванні фа­хівці Центру застосовують спеціалізовані методики, тренажери з біозворотним зв’язком, комп’ютеризовані комплекси механотерапії, портативні системи кінезотерапії.

Про все це дізнались учасники під час семінару-тренінгу, який проходив 16 грудня на базі Медичного центру нейрореабілітації ОЛСВІТ в рамках міжнародної освітньої програми ACURE – Austrian Cooperation Ukraine REhabi­litation, покликаної покращити практику нейрореабілітації в Україні згідно з європейськими стандартами.

3 ексклюзивною інформацією, після навчання у Ав­стрії, виступила Kateryna Zinovjeva, лікарка фізичної та реабілітаційної медицини, фізичний терапевт з Обласного клінічного центру нейрохірургії і неврології Закарпатської обласної ради, членкиня Правління ГО «Українське товариство фізичної тa реабілітаційної медицини». А також терапевт мови та мовлення Анна Томчук з Реабілітаційного центру « Aбіліс», місто Рівне, донесла учасникам ін­формацію про порушення ковтання у пацієнтів з враженням головного мозку: дисфагія — проблематика та діагностика.

Також говорили про нормальний стереотип ходи, для чого потрібно досліджувати ходу, а також ініціацію ходи і страхування пацієнтів. Було багато цікавих дискусій і різного дос­віду.

Особливу подяку хочеться висловити представникам ЕВЕР Нейро Фарма Гмб Дзвенислава Гой та Antonina Khoma за можливість провести ще один тренінг і за вклад в розвиток реабілітації в Україні.

Центр нейрореабілітації «Олсвіт» знаходиться у Він­ниці, вулиця Пирогова, 109.