Але це відбувалось раніше і вони намагаються робити це весь час🤬

—————————————————

1627 рік

Перші заборони беруть початок ще у 15-му столітті, одним із найпомітніших стало спалення всіх екземплярів Учительського Євангелія Кирила Ставровецького.

1690 рік

Не подобалися московським правителям книжки українців Петра Могили, Кирила Ставровецького, Симеона Полоцького, Лазаря Барановича. 1690 року РПЦ піддала їх анафемі

1720 рік

Минали роки, а мислення росі**ьких окупантів зразка 18 століття не змінювалося. Тому за кілька десятиліть після анафеми було повністю заборонено видання книг українською мовою. Також було вилучено українські тексти з церковних книг.

1753 рік

Указ про заборону викладання української мовою в Києво-Могилянській академії

1784 рік

Наступним став наказ карати студентів та звільняти вчителів Києво-Могилянської академії за відхід від російської мови. Через п’ять років за наказом Катерини II у Петербурзі видали Порівняльний словник усіх мов, де українську позначили, як російську.

1804 рік

Спеціальний царський указ забороняє всі україномовні школи

1863 рік

19 століття не стало винятком для політики московських правителів. Вже 1863 року було видано Валуєвський циркуляр, який фактично забороняв надавати цензурний дозвіл на друк україномовної духовної та популярної освітньої літератури.

1876 ​​рік

За кілька років слідом за ним виходить Емський указ, який заборонив друк та ввезення з-за кордону україномовної літератури. Також проголошується заборона українських вистав та друк нот народних пісень.

Книга Ф. Савченко з промовистою назвою Заборона українства.

1888 рік

Не минуло й десяти років після Емського указу, як у 1888 році українська мова отримала чергову заборону. Тепер, згідно з указом Олександра III, нею не можна було користуватися в офіційних установах. Також заборонялося хрестити дітей українськими іменами.

1914 рік

Нове століття принесло нові заборони. 1914 року відзначати 100-річний ювілей Тараса Шевченка стало незаконним. Також вийшов указ Миколи II про відміну українського друку та заборону української прози. вилученням цензурою з текстів слів козак, мо*каль, Січ, Україна, Запоріжжя…

1926 рік

Зі Сталіним прийшли на українську землю нові проблеми, вбивства і, звичайно, заборони. Сталін надіслав листа Кагановичу та іншим членам ПБ ЦК КП(б)У із санкцією на боротьбу проти “національного нахилу”, почалися переслідування діячів “українізації”.

1932-1933 рік

Почалося фізичне знищення вільного українського народу.

Так, у 1932 році керівництво ВКП та уряд СРСР розпочали вилучення врожаю у українських селян, створили Голодомор та проводили політику геноциду.

1937 рік

В урочищі Сандармох було вбито 1111, політичних діячів та вчених України

Дані можуть відрізнятись від реальних, оскільки світ навряд чи дізнається, скільки реально жертв загинуло від кривавих рук радянських катів.

1946 рік

1946 року було прийнято український правопис, який став наближеним до російського

1958 рік

Намагаючись позбутися української мови, радянська влада дозволила батькам учнів відмовлятися від її вивчення у школах УРСР

1961 рік

Після змін у законодавстві черговий з’їзд ЦК КПРС проголосив політику “злиття націй”, що означало тотальну русифікацію всіх народів, що потрапили до кривавих лап радянської влади.

1972 рік

З новою силою розпочалися масові арешти опозиційної української інтелігенції.

До неугодних до радянської влади громадян застосовували методи розстрілів, тортур, їх тримали у психлікарнях та таборах.

1983 рік

Якщо українську мову забороняли, то для російської почали створювати ще кращі умови.

З’явилася постанова, яка передбачала запровадження нових заходів щодо покращення вивчення російської мови у школах. Доплата за російську мову викладання становила близько 15%.

2012 рік

Навіть в незалежній Україні були неприємні випадки, такі як Закон про мови Колесніченка-Ківалова. Згідно з документом у 13 регіонах України російська мова отримала статус регіональної та практично прирівнювалася до державної.

2014

Захоплення московією українських земель Криму та частини Сходу України, де вона продовжила практику знищення нашої культури та мови. Усі освітні установи почали повністю перекладати все на російську🤮

2022 рік

Повномасштабне вторгнення рф до України, вбивства українців, намагання переписування історії.

На окупованих територіях розпочалася русифікація навчальних закладів, заборона викладання українською мовою, спалення українських книг, а також вилучення предметів, що підкреслюють національну ідентичність корінного населення.

Але це мабуть не всі заборони та наруги над українським, бо бажання у моско**тів були постійними.