Страву готують ледь не по всій країні, проте способи у кожному регіону різні.

Про це повідомляють у Вінницькій обласній військовій адміністрації.

“Новий елемент нематеріальної культурної спадщини від Вінниччини вже у Національному реєстрі. Це всім відомі та улюблені голубці. Річ у тому, що ця страва побутує ледь не по всій Україні, хоча спосіб приготування може у різних куточках країни може відрізнятися”, – йдеться у повідомленні.

Ініціатором подання стала Одещина. Згодом приєдналися й інші області, тому довелося шукати компроміс. Вінницький обласний центр народної творчості запропонував провести флешмоб “Готуємо голубці разом” і саме цей заклик спонукав до розкриття всіляких секретів цієї страви.

Наприклад, одні регіони використовують звичайні пелюстки капусти, а інші виноградне листя, гичку з буряка, пекінську капусту тощо. Начинка теж може бути різна: пшоно, рис, гречка та навіть картопля.

“Зібравши всі документи – листи, згоди та інше, працівники Вінницького обласного центру народної творчості вирішили подати напрацювання на розгляд експертної ради. І от Наказом МКІП №719 від 20 грудня 2023 року елемент “Приготування української традиційної страви “Голубці” внесли до Національного переліку, куди увійшла й Вінниччина. Тому тільки разом ми зможемо зберегти народну традиційну культуру та унікальні страви національної кухні. Війна не завадила, а лише підсилила наше прагнення до самоідентифікації”, – доли у повідомленні.

Нагадаємо, страва “Картопля по-уланівськи” з Вінниччини також стала елементом нематеріальної культурної спадщини. Сьогодні цей рецепт набув широкої популярності, адже його готують у багатьох ресторанах світу.

Рецепт таких голубців:

з начинкою з м'яса із овочами і млинцями — так їх готують у славному місті Вінниця, перлині українського Поділля.

Для приготування тонких млинців можете скористатися будь-яким зручним для вас рецептом тіста. Щоб швидко відокремити капустяне листя від кочережки, радимо скористатися лайфхаком з мікрохвильовкою.

Інгредієнти

Капуста білокачанна:500 г

Молоко:1 скл.

Вода:1 скл.

Яйце:1 шт.

Пшеничне борошно:1 скл.

Цукор:1 ст. л.

Сіль:за смаком

Сода:0,5 ч. л.

Свинина:300 г

Цибуля:1 шт.

Морква:1 шт.

Чорний перець (мелений):за смаком

Томатний соус:100 мл

Сметана:100 г

Лавровий лист:3 шт.

Кріп:0,5 пуч.

Соняшникова олія:2 ст. л.

Мускатний горіх:за смаком

Як приготувати Голубці по-вінницьки

Приготуйте тонкі млинці. У глибокій мисці змішайте борошно, цукор, соду і щіпку солі. Додайте яйце, влийте соняшникову олію, молоко і воду, ретельно перемішайте, щоб не залишилося грудочок. Смажте млинці на добре розігрітій сковороді.

Капустяне листя залийте невеликою кількістю окропу, щоб зм'якли. Залиште на 15 хв.

Приготуйте начинку для голубців. Свинину разом з цибулею і морквою пропустіть через м'ясорубку. Додайте сіль, перець, мускатний горіх за смаком. Млинці наріжте невеликими кубиками і відправте до фаршу. Перемішайте начинку.

Приготуйте томатну заливку. У глибокій мисці з'єднайте томатний соус, сметану і подрібнений кріп. Додайте сіль, перець за смаком і лаврові листочки. Перемішайте масу.

З капустяного листа зріжте товсті жилки. По центру покладіть порцію начинки, підверніть краї всередину, щільно скрутіть рулетиком. Обваляйте виріб в борошні і злегка обсмажте з додаванням соняшникової олії.

Перекладіть голубці в каструлю, полийте томатною заливкою. Тушкуйте годину після закипання на слабкому вогні.