Незабаром вінничани побачать виставу KVITKA, присвячену незабутній американській співачці українського походження Квітці Цісик. Вона прославилась на весь світ після виходу двох її альбомів з українськими піснями – «Kvitka - Songs of Ukraine» та «Kvitka - Two Colors».

Ініціатором постановки став Алекс Гутмахер, засновник благодійного американо-українського проекту «Незабутня Квітка». Завдяки цьому проекту та активній підтримці обласної влади Вінниччина у 2016-му першою в Україні отримала пересувний мамограф-всюдихід. Нині він доїжджає до найвіддаленіших сіл, де медики проводять ранню діагностику онокхвороб серед населення.

Київський драматург Олег Миколайчук-Низовець написав п’єсу KVITKA, а Алекс Гутмахер запропонував поставити її у нас, в Вінниці.

– Цю ідею підтримали і Міністерство культури України і Вінницька ОДА, – розповіла Світлана Фіцайло, керівник літературно-драматургічної частини обласного муздрамтеатру. – Готує виставу режисер-постановник Таїса Славінська, гратимуть Валерій Прус, Анатолій Вольський, Тетяна Фролова, Максим Какарькін, Наталя Шолом… Перша вистава буде благодійною, всі кошти ми спрямуємо на придбання пересувного мамографа. А далі KVITKA увійде в репертуарний план театру.

Квітка Цісик народилась у 1953-му у Нью-Йорку, в родині українських мігрантів. Два її знаменитих альбоми записувались всією родиною — Квітка співала, її сестра Марія грала на піаніно, мама Іванна вчила доньку правильно вимовляти українські слова, а Ед Ракович, чоловік Квітки, вів звукозапис і був продюсером.

У 30 років, у 1983-му, Квітка Цісик відвідала Україну. Дуже раділа проголошенню Незалежності, мріяла про серію концертів у різних українських містах. Але не судилось… У 45 років, у 1998-му, Квітка Цісик померла від раку грудей.

Прем’єра вистави KVITKA призначена на 4 квітня. У Вінницю приїде велика делегація з Києва на чолі з міністром культури Євгеном Ніщуком, обіцяв бути і міністр соцполітики Андрій Рева та інші співробітники Кабміну. І, звичайно, із США прибуде Алекс Гутмахер.