Про це інформує Вінницький національний технічний університет.

Завідувач кафедри програмного забезпечення, доктор технічних наук, професор Олександр Романюк був запрошений до рецензування дисертації Daniyar JARYKBASSOV у Польщі в рамках виконання європейської програми «International Doctoral Studio”, – йдеться у повідомленні.

Захист відбувся 20 грудня. Дисертація стосувалася використання нейромережевих технологій для прогнозування електричних навантажень об’єктів міської забудови з використанням фрактальних структур. У цьому напрямку Олександр Романюк має ряд вітчизняних і закордонних публікацій.

Захист дисертацій в Польщі має відмінності від цих процедур в Україні. Він значно демократичніший порівняно з захистом дисертацій в України. Відразу після доповіді дисертанта слово надається рецензентам (опонентам), роль яких визначальна в процедурі захисту. Їх відразу три, які повинні мати ступінь габілітованого доктора. Відповіді на зауваження рецензентів надаються тільки після виступів усіх рецензентів, причому рецензент може вказати ті питання, на які хотів би отримати публічну відповідь. Традиційний етап питань-відповідей значно скорочений, – розповів Олександр Романюк.

Завдяки кваліфікованому рецензуванню його прізвище тепер занесли в міжнародну базу експертів.