Під час зустрічі спікерка детально висвітлила реалізацію проєкту “Рання діагностика раку шийки матки у жінок в сільській місцевості” в області, який отримав підтримку від USAID. Вона закликала громадян не відкладати турботу про своє здоров’я.

Зараз проєкт активно реалізується у чотирьох громадах: Теплицької, Жмеринської, Могилів-Подільської та Іллінецької. Мешканки цих громад матимуть можливість пройти безкоштовний онкоскринінг для виявлення раку шийки матки безпосередньо в місцях свого проживання.

«Рак шийки матки – одне із тих захворювань, які наші медики найчастіше діагностують у пацієнток. Зазвичай жінки звертаються до лікаря, коли відчувають якісь симптоми, рак діагностується на пізніх стадіях, лікування дороге і, на жаль, не завжди призводить до одужання. Тому дуже важливо виявляти захворювання на ранніх стадіях, адже тоді у жінок є багато шансів на успішне лікування»,– підкреслила Тетяна Бондаренко.

Також було згадано про організацію цитологічних досліджень на папіломавірус людини в рамках проєкту, оскільки саме цей вірус є однією з причин виникнення раку шийки матки у жінок.

Всі лабораторні аналізи будуть проводитися в Подільському регіональному онкологічному центрі та Клінічному центрі інфекційних хвороб.