Польський європейський комісар із сільського господарства Януш Войцеховський заявив, що в питанні продовження вільної торгівлі з Україною до 2025 року не підтримуватиме новий регламент, якщо він не міститиме обмежень на ввезення до ЄС українського цукру та м’яса птиці.

Про це він заявив в інтерв’ю RMF FM.

Видання вказує, що Європейська комісія завершує роботу над проєктом продовження терміну дії постанови про лібералізацію торгівлі з Україною. Уже 9 січня в ЄК завершуються міжвідомчі узгодження нового регламенту. Чинний регламент, запроваджений після початку війни в Україні, вже був одного разу продовжений і спливає 5 червня, тож було проведено роботу щодо його продовження до 2025 року.

Комісар ЄС із сільського господарства Януш Войцеховський вимагає, щоб у новому регламенті було збережено захисні застереження і запроваджено кількісні обмеження на імпорт м’яса птиці та цукру з України. Він навіть надіслав листа голові ЄК Урсулі фон дер Ляєн із цього питання.

Як неофіційно дізналося видання RMF FM, Войцеховський навіть пригрозив відкликати свою підтримку постанови, якщо його вимоги не будуть прийняті.

– Це моє велике завдання на 2024 рік, щоб новий регламент, якщо він буде виданий, містив досить сильні захисні положення, щоб не повторилася криза надлишку, – сказав єврокомісар Войцеховський.

Він підкреслив, що останнім часом спостерігається значне зростання імпорту м’яса птиці та цукру з України. Цей імпорт зростає настільки, що “загрожує конкурентоспроможності сектору ЄС”, зокрема польського птахівництва та виробництва цукру, попереджає комісар.

Це перевищення, наводить слова Войцеховського RMF FM, відчувають майже всі країни ЄС, і організації виробників птиці та цукру скаржаться до ЄК.

– Тому я заявляю про необхідність введення кількісних обмежень на імпорт цих двох чутливих продуктів, – наголошує Войцеховський.

Войцеховський також стверджує, що повне відкриття ринку ЄС для імпорту з України – це “згода на закріплення російських завоювань”.

Він стверджує, що Росія витісняє Україну з ринків Азії, тим самим підштовхуючи її до тісніших ринків ЄС, що призводить до дестабілізації в Польщі та інших країнах, які межують з Україною.

Росія при цьому, стверджує єврокомісар, отримує подвійну вигоду: вона завойовує нові ринки і сіє невдоволення в ЄС. На думку Войцеховського, тому необхідно, з одного боку, захищати виробників ЄС, а з іншого – сприяти (наприклад, субсидуючи український транзит) українському експорту в країни, які не входять до ЄС.

– Зусилля ЄС мають бути спрямовані на підтримку українського експорту до країн, що не входять до ЄС, на те, щоб не дати йому бути витісненим із цих ринків і максимально допомогти йому повернутися на ці ринки. Якщо ми зупинимося тільки на відкритті європейського ринку, то допоможемо Росії закріпити свої військові та економічні успіхи в цій війні, – наголосив Войцеховський.

При цьому RMF FM зазначає, що не всі в ЄК поділяють його думку.

Служби комісара з торгівлі Валдіса Домбровскіса хочуть послабити наявні захисні застереження щодо обмежень на українську продукцію. Вони хочуть усунути можливість тимчасового ембарго ЄС у разі раптового напливу товарів з України. Подібна заборона ЄС на імпорт чотирьох зернових культур з України вже запроваджувалася ЄК одного разу (на початку зернової кризи) і діяла до 15 вересня 2023 року.