Вашингтон назвав це огидним, а Сеул – Україну випробувальним полігоном для ракет Пхеньяна з ядерними боєголовками.

Виступаючи на засіданні Ради Безпеки ООН, присвяченому майже дворічній війні, що розгорілася внаслідок вторгнення Росії в Україну, російський представник заявив, що Сполучені Штати, схоже, поширюють “недостовірну” інформацію.

Однак він не став прямо заперечувати, що Росія застосовує північнокорейську зброю, що, за словами заступника посла США в ООН Роберта Вуда та інших західних країн, порушило б резолюції ООН.

– Це огидно, що постійний член Ради Безпеки ООН грубо порушує резолюції Ради, щоб напасти на іншу державу – члена ООН. Ці порушення посилюють страждання українського народу, підтримують жорстоку війну Росії і підривають глобальний режим нерозповсюдження, – сказав Вуд.

Крім того, Україна, Сполучені Штати і шість інших країн звинуватили Росію в тому, що вона скористалася своїм становищем постійного члена Ради, який має право вето, придбавши північнокорейські ракети і обстрілявши ними Україну в порушення резолюцій Ради.

– Постійний член Ради Безпеки, який охоче йде на ці порушення, демонструє явне використання свого становища, – ідеться в заяві постійних членів Ради Великої Британії, Франції та США, непостійних членів Мальти, Словенії та Південної Кореї, а також Японії та України.

Той факт, що Росія має право вето в Раді, як і Велика Британія, Китай, Франція та США, фактично гарантує, що орган не зможе покарати Москву.

Минулого тижня Білий дім заявив, що Росія нещодавно використовувала балістичні ракети малої дальності, отримані з Північної Кореї, для нанесення численних ударів по Україні, посилаючись на нещодавно розсекречені розвіддані.

Москва і Пхеньян заперечують, що укладають будь-які угоди з продажу зброї, але минулого року вони робили кроки для поглиблення військових відносин.

Нещодавно Росія завдала кілька найінтенсивніших ударів по Україні з моменту її вторгнення майже два роки тому.

Посол Росії в ООН Василь Небензя заявив, що західні країни назвали засідання Ради Безпеки вправою в “антиросійській пропаганді”, але не став однозначно заперечувати, що Москва випустила по Україні північнокорейські ракети.

– Сьогодні західні члени Ради Безпеки повторили “факт”, що російські військові використовують ракети з КНДР у своїй спеціальній військовій операції в Україні, – сказав Небензя.

Посол Південної Кореї заявив, що використання Росією північнокорейських ракет дало Пхеньяну “цінні технічні та військові відомості” про його озброєння.

– Експортуючи ракети в Росію, КНДР використовує Україну як випробувальний полігон для своїх ракет з ядерними боєголовками, – заявив південнокорейський посланник Хван Чжун Кук.

Він додав, що за оцінкою деяких експертів, ракети, випущені по Україні, – це KN-23, які, як стверджує КНДР, можуть доставляти ядерні боєголовки. За його словами, одна з ракет пролетіла 460 км – відстань від північнокорейського космодрому до південнокорейського міста Пусан.

– З точки зору Республіки Корея, це рівносильно імітації нападу. А оскільки ці запуски дають КНДР цінні технічні та військові відомості, це може ще більше стимулювати її експортувати балістичні ракети до інших країн і отримувати нові прибутки для подальшого фінансування своїх незаконних ядерних і балістичних ракетних програм, – сказав Хван.

Він закликав Раду безпеки ООН відреагувати.

Посланець Японії заявив, що дії Північної Кореї і Росії не тільки порушують резолюції Ради, а й є ризиком дестабілізації в регіоні.

– Це абсолютно обурлива ситуація, коли міжнародне співтовариство вимагає дотримання резолюцій Ради Безпеки від постійного члена Ради Безпеки, – сказав посол Ямадзакі Кадзуюкі.

За словами постпреда України Сергія Кислиці, наразі проводять розслідування, щоб встановити походження залишків ракети, що впала в Харківській області 6 січня. Він погодився зі словами колеги з Південної Кореї, що експерти оцінюють ракету, як “схожу на одну з північнокорейських ракет”.