Вінницька обласна прокуратура ефективно відреагувала на самовільне зайняття земельної ділянки та незаконне будівництво у відпочинковій зоні біля Черепашинського кар’єру.

Про це повідомили у прес-службі Вінницької обласної прокуратури.

Унікальна локація знаходиться біля села Черепашинці Хмільницького району на Вінниччині. Озеро, яке виникло на місці недіючого гранітного кар’єру, називають «Вінницькими Мальдівами». Воно своєю унікальністю приваблює тисячі відпочивальників влітку.

Прокурори встановили, що на землях комунальної власності неподалік водойми громадянин самочинно побудував базу відпочинку – два кафе з терасами і альтанками та допоміжні споруди. Їх загальна площа становить понад 300 кв м.

У 2022 році він звернувся до суду для узаконення самобуду. Суд вимоги позивача задовольнив – визнав його власником протиправно побудованих об’єктів.

Судове рішення прокуратура оскаржила в апеляційному порядку, оскільки фізична особа не надала дозвільних документів ні на будівництво, ні на користування землею.

Також не було надано висновків компетентних органів про додержання архітектурних, протипожежних та іншим норм під час будівництва. Відтак експлуатація закладу громадського харчування становила небезпеку для життя та здоров’я людей.

В апеляційній скарзі прокуратура вимагала скасувати рішення суду. Наполягала на тому, що самовільна діяльність могла стати підставою для незаконного вибуття землі з власності громади. Тоді люди не мали б вільного доступу до відпочинкової зони.

У червні 2023 року суд задовольнив апеляційну скаргу прокуратури та відмовив у задоволенні позову забудовника.

Фізособа оскаржила це рішення до Верховного Суду. Він остаточно відмовив у відкритті провадження.

Додамо, що за фактом незаконного будівництва на «Вінницьких Мальдівах» розслідується кримінальне провадження.