Було виявлено фінансових порушень на понад 12 млн грн у Донецькому національ­ному університеті ім. Василя Стуса. Про це повідомляють у Держаудитслужбі України.

Статистика виявилася вельми сумною для платників податків. Протягом 2019-2022 років та січня-квітня 2023 року ДонНУ здійснював оплату праці та комунальних послуг виключно за рахунок держбюджету. І все ж, якось так вийшло, що фінансові порушення дісталися до оплати праці, виплати стипендій та нарахувань премій. Якщо простіше, то з державного бюджету викачували гроші.

Загалом, це можна пояснити одним твердженням. Кошти, сплачені студентами за навчання, також мають використовуватися для зарплат, стипендій і так далі. І все ж, коли університет міг, то тягнув кошти лише з держбюджету. Куди ж ділися кошти студентів на контракті — невідомо.

При цьому можна навіть більше сказати: студенти недоотримали 320 тис. грн. Законодавство каже, що у випадку неспроможності університетом органі­­зувати повноцінне харчування у навчальному закладі — має виплачуватися компенсація дітям-сиротам та дітям, які позбавлені батьківського піклування.

Це їм виплачувалося, але не повністю. Не врахували торгову націнку, яка має бути, згідно з буквою закону. Але дещо інше колишній ректор Роман Гринюк виплачувати не забув. Йдеться про виплату собі премій на суму понад 60 тис. Пояснюються премії напруже­ністю у роботі. Приймав рішення щодо цих премій ректор самостійно.

У цей час студенти на четвертому поверсі основного корпусу продовжують навчатися в приміщеннях без ремонту. Одне з тих приміщень вони називають між собою «Душова» або «Лікарня» через стару радянську плитку на стінах. Воно в разючому дисонансі з другим та третім навчальними поверхами, в яких ремонт було зроблено ще до 2021 року.

Зараз керівництво змінилося. Ще у минулому році було обрано нового ректора. З тих пір в університеті підвищилися вимоги до документації. Можливо, перевірку фінан­сів також започаткувало нове керівництво. Таким чином до адміністративної відповідальності було притягнуто чотирьох співробітників з керівного складу.

Подібні новини не додають популярності репутації університету. І йдеться не лише про абітурієнтів, які обиратимуть собі майбутній вищий навчальний заклад. Тимчасово в ДонНУ ім. Василя Стуса призупинили операції з державними коштами. В подальшому перевірки можуть стати жорсткішими. Це може вплинути і на державні місця для студентів, і на виплати стипендій. Зрештою, на саме існування ДонНУ.

До того ж, за останні роки скоротився викладацький склад на деяких кафедрах, стало менше студентів. Наприклад, з 400 викладачів залишилось лише 230. Минуле навантаження перейшло на плечі викладачів, які залишилися. На які витрати перейшли зарплати відсутніх викладачів – поки невідомо. Скоріше за все, вони є частиною фінансових порушень. В Держаудитслужбі вказується, що вони були пов’язані також з виплатами зарплат та відпусток.

Адміністрація університету поки не прокоментувала дану ситуацію.

Але з компетентних джерел редакції стало відомо, що аудиторську перевірку фінансової діяльності попередників замовив новообраний ректор ДонНУ Ілля Хаджинов, який отримував непоодинокі сигнали від членів колективу стосовно фінансової діяльності ексректора та проректорів. Зокрема йшлося про можливі зловживання при нарахуванні премій та зарплат. Що й підтвердилось при перевірці. Колеги також повідомляли про «дуті дисертації», які ніби захищалися в університеті, і пристойні суми винагород за їх ніби наукове керівництво. Принаймні одному з проректорів вистачило на кілька нових квартир у Вінниці та Києві.

Звісно, на таке неподобство в середовищі науковців-вихователів новообраний ректор, якому небайдужа репутація універу, не міг закрити очі.

Василь Снігур

Редакція слідкує за розвитком подій у ДонНУ та інформуватиме про них наших читачів.