14 березня в Україні відзначають День українського добровольця і від громади міста сьогодні у ВМР привітали 25 захисників України, які першими і за власним покликанням пішли служити в АТО.

Вінничанка Людмила Гаюк із позивним «Мама Люда» одна із тих лікарів-добровольців, що пройшли весь Майдан, а згодом вирушили на Схід рятувати бійців.

– Ми з чоловіком ми медики, пройшли весь Майдан, а потім зібрали команду і поїхали на Схід. Попали у «Правий сектор». Були у Мар’їнці, Красногорівці, Станиці Луганській, Пісках, Авдіївці. Загалом ми були на війні рік і три місяці. З війни завжди згадується те братство, якого тут не має. Зараз пережила інсульт і більше займаюся волонтерством. На Схід поки їхати не можу, працюю акушеркою в пологовому будинку», – розповіла доброволець Людмила Гаюк.

– Сьогодні вся Україна вшановує героїзм і мужність захисників незалежності, територіальної цілісності нашої держави. Ми всі пам’ятаємо, що саме 14 березня 2014 року з Майдану пішли перші добровольці зібралися і вирушили захищати кордони нашої держави. Саме завдяки їм вдалося зупинити російського агресора, що дало можливість мобілізувати сили в тилу і озброїти армію. Саме навесні 2014 року був сплеск патріотизму, і багато добровольців, які не чекаючи повістку, приходили до військкомату. Чоловіки і жінки об’єднувались в батальйони і вирушали на Схід», – сказав добровольцям секретар міської ради Павло Яблонський

Серед решти нагороджених – двічі кіборг двох аеропортів Андрій Гишпаль, боєць 93-ї бригади Леонід Гуменний та Валерій Цуркан, що із побратимами в серпні 2014-го під Новоазовськом підбив найсучасніший російський танк.

Довідка:

День українського добровольця відзначається в Україні 14 березня. В цей день 2014 року перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці для формування першого добровольчого батальйону.

День установлений як свято Верховною Радою України 17 січня 2017 року з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.