– Із 2019 року нашим будинком успішно управляло МКП «УК Житло-Гарант», — розповів В’ячеслав Поддубний, старший по будинку №16а по вул. Миколи Ващука. — Але коли я звернувся до них з проханням продовжити договір про надання послуг на 2024 рік, мені відмовили. Чому? Бо, мовляв, у сусідньому будинку №16 — окремому від нашого №16а — створено спільне ОСББ «Пролісок 16-16а», яке і буде обслуговувати ваш будинок.

Як же так? Будинки 16 і 16а відокремлені у генеральному плані м. Вінниці, затвердженому міськрадою. Вони мають різ­ні номери, на них виготовлені окремі тех­нічні паспорти, мешканці сплачують за послуги по різних квитанціях… Чому раптом нас вирішили об’єднати? І чому ми вперше чуємо про спільне ОСББ — без попереднього повідомлення, без зборів?

Ми вважаємо, що під час війни такі реформи місцевого рівня абсолютно недоречні! Адже навіть загальних зборів не було проведено. Бо хтось виїхав за кордон, хтось воює на фронті, хтось переїхав і зв’язку немає. Квартири пустують! Але тим не менш 57% жителів нашого будинку за результатами опитування висловились «проти» створеного у непрозорий спосіб ОСББ «Пролісок 16-16а».

Причини цієї відмови досить вагомі. Якщо «Житло-Гарант» на зарплату відраховувало 800 грн/міс., то «Пролісок» забажав 15 000 грн. на місяць. Якщо у «Житло-Гаранта» є свої сантехніки, електрики, слюсарі, юристи та ін. спеціалісти, то «Пролісок» пропонує мешканцям самим викликати приватних спеціалістів (надає тільки телефони) і розраховуватись з ними. Гарантій, відповідно, ніяких. Якщо кран, приміром, зламається, то знову викликай приватника і знову йому плати!

Отже, нині у будинку 16а по вул. Миколи Ващука створилась надзвичайна ситуація, коли фактично управління будинком немає. «Житло-Гарант» передало «Проліску» спільне майно власників будинку — технічну документацію, ліфти, усі лічильники, водогін, тепломережу тощо — без офіційного повідомлення про це власників квартир.

Сьогодні ГУНП у Вінницькій області відкрило кримінальне провадження і здій­снює досудове слід­ство «…про використання завідомо під­роб­лених документів для узаконення створення спільного ОСББ «Пролісок 16-16а». Але розслідування проводиться мляво. Про це направлені заяви мешканців у Вінницьку обласну та окружну прокуратури.

Заступник міського голови Сергій Тимощук у відповідь на наше звернення зазначив, що «… Вінницька міськрада та її виконавчі органи не вживають жодних дій, спрямованих на об’єднання будинків №16 і №16а по вул. Миколи Ващука. За захистом своїх законних прав та інтересів мешканці вправі звернутись до суду…».

– А як же мешканці будинку 16а по вул Миколи Ващука бачать вирішення цієї проблеми?

По-перше, люди вимагають проведення відкритих загальних зборів щодо створення ОСББ і вирішення поточних питань. По-друге, звертаються до Вінницької міськради з проханням, щоб, згідно із ЗУ «Про здійснення права власності у багатоповерхових будинках», був призначений управитель 105-квартирного будинку №16а по вул. Миколи Ващука. На нашу думку, це можна вирішити мирно і законно.

Ми проти того, щоб під час війни в Україні ще й додавати війну власників квартир проти ОСББ!

Вислухала Ірина ЗОНОВА