Ян – перший вбитий медійник за всю історію існування країни. Його разом із нареченою Монікою Кусніровою кілер застрелив у власному будинку в містечку Велка Мача недалеко від столиці. Журналісту поцілили в серце, а його подрузі – в голову. Після того як поліцейські почали «спускати справу по гальмах», громадськість буквально вибухнула. Люди вийшли на вулиці з плакатами, де написали вимоги до влади піти у відставку.

Як з’ясувалось, Ян незадовго до смерті займався справою про будівництво елітного житлового комплексу в Братіславі, власники якого вдавались до податкового шахрайства. А міністр внутрішніх справ країни Роберт Каліняк мав ділові стосунки із забудовником. Активісти та колеги Куцяка припускають, що тепер міністр навмисно затягує розслідування. І що він може керувати фінансовими схемами, до яких причетні інші високопосадовці, аж до прем’єр-міністра. Це зокрема і мільйонні субсидії Євросоюзу для словацьких фермерів, і можливі зв’язки посадовців з італійською мафією.

Тому президент Словаччини Андрей Кіска підтримав вимоги мітингувальників і закликав до змін в уряді та дострокових виборів. Звісно, така пропозиція не подобається урядовцям, але політична криза наростає, тому вже тепер відбутися за українським принципом – взяли, потримали і відпустили – навряд чи комусь вдасться.

Антикорупційні протести громадян з кожним разом стають масовішими. Навіть такі сонні містечка, як Кіжмарок та Левоча вийшли минулої п’ятниці висловити недовіру владі… Люди вже не відступляться, бо вважають неприпустимими напад на свободу слова і спроби олігархів паразитувати на грошах платників податків.

Я приєднався до мітингувальників у словацькому місті Попраді. Стояв і згадував, скільки загинуло в Україні журналістів, і дивувався, чому жодного разу наше суспільство не відреагувало ось так на розправу з працівниками засобів масової інформації. А тамтешні городяни запалили сотні лампадок біля портрета загиблого журналіста і заявили, що готові до нових протестних акцій, якщо влада їх не почує. Але вже є результат: подав у відставку міністр культури, який опікується ЗМІ.

А хто в нас відповідатиме за смерть Павла Шеремета, В’ячеслава Веремія, сотень побитих і скалічених під час Майдану та на Донбасі наших колег, які добросовісно виконували свій професійний обов’язок і подавали громаді правдиву інформацію про справжнє обличчя влади? Невже ми сподіваємось, що хтось за нас зробить Україну цивілізованою країною? Словаки вже зрозуміли, що без персональної участі кожного подолати корупцію неможливо, тому й вийшли на акції протесту і доб’ються свого. Вони вже стали європейською нацією…

Стало відомо, що в результаті масових виступів громадян міністр внутрішніх справ Словаччини Роберт Каліняк та поем’єр-міністр Роберт Фіцо також подали у відставку. Громадянське суспільство отримало чергову перемогу.

Заслужений журналіст України