Про це болгарському суспільному радіо БНР розповів автор проєкту будівлі, архітектор Венцислав Ільєв.

Будівля в Русе, в якій розміщувалася дипмісія спершу Радянського Союзу, а потім Росії, перебуває у приватній власності муніципалітету. З 1985 року орендна плата за неї надходила до міського бюджету. Після вислання російських дипломатичних працівників з Болгарії улітку 2022 року ті залишили будівлю консульства в Русе.

“Учора я вирішив піти й подивитися, що відбувається. Я був здивований, побачивши, що дверних коробок немає, і подумав, що муніципалітет їх зняв. На другому поверсі, де розташовані квартири, все було знято. Де-не-де не вистачало кранів на раковинах”, – розповів архітектор Ілієв.

“Щоб було зрозуміліше, підсумую – залишаючи Русе, дипломати виривали двері кімнат з ящиками, батареї, раковини, ліжка, меблі, кухонне обладнання – все те, що мало кому спало на думку забрати на батьківщину”, – резюмував він.

Депутат міськради Русе Деян Герасимов після виявленого пошкодження будівлі колишнього генконсульства Росії закликав створити комісію для вивчення “всіх договорів, які були укладені на оренду цього майна. Я б порадив Російській Федерації взяти пам’ятник Радянській Армії, що стоїть по сусідству, і забрати його також додому”.

У посольстві РФ у Болгарії ввечері 19 січня вирішили прокоментувати оприлюднені факти про пошкодження будівлі. Там заявили, що виїхали в липні 2022 року без “будь-яких зауважень”.

“Ми не знаємо, що сталося в будівлі за останні півтора року, це було поза нашим контролем. За стан будівлі відповідають відповідні болгарські служби, і питання з цього приводу слід адресувати їм”, – йдеться в коментарі росіян, який наводить портал Novini bg.

Втім, почерк мародерів дуже збігається із тим, який вони залишають у пограбованих містах та селах України.