Державотворчі процеси, які відбуваються в сучасній Україні вимагають наявності висококваліфікованих фахівців у сфері права та публічного управління.

Ректор Вінницького державного педагогічного університету ім. М.Коцюбинського доцент Лазаренко Н.І. поінформувала: «Тривалий час на факультеті історії, етнології і права здійснювалася підготовка вчителів правознавства, що створило ґрунтовну базу для відкриття нової спеціальності – права. Також з вересня 2016 р. діє «Наукова лабораторія інформаційно-правових проблем інноваційного розвитку та освіти», створена спільно з Науково-дослідним інститутом інформатики і права Національної академії правових наук України з метою координації та здійснення міжгалузевих досліджень з інформаційно-правових проблем інноваційного розвитку та освітньої діяльності, а також сприяння розвитку регіону у цій сфері. Звертаються до нашої лабораторії не лише студенти, а ще й викладачі, мешканці нашого міста з правознавчих питань, тому підґрунтя в нас уже давно підготовлено. Поява цієї спеціальності не є просто бажання, це є логічним продовженням всієї науково-методичної роботи, яка здійснювалась на кафедрі правознавства.

Навчальний процес забезпечують висококваліфіковані викладачі, які мають великий досвід юридичної практики. Кафедра нарощувала дидактичний та науковий потенціал викладання дисциплін соціально-політичного та юридичного спрямування. Створена на кафедрі система навчання з застосуванням новітніх технологій дозволяє досягти високого рівня підготовки майбутніх фахівців, що матимуть попит та високу конкурентноздатність на ринку праці. Багатоваріантний характер змісту навчання дозволяє створити модель навчання, яка максимально наближена до практичної діяльності майбутніх фахівців. Випускники мають можливість працевлаштування: в органах державної виконавчої влади; в органах місцевого самоврядування; в судах загальної юрисдикції і спеціалізованих судах; в органах прокуратури; в органах Міністерства юстиції України; в системі нотаріату; в адвокатурі; в юридичних службах підприємств усіх форм власності; в юридичних навчальних закладах».

Підготовка фахівців будь якої спеціальності передбачає не лише теоретичне вивчення навчальних дисциплін, але й можливість реалізувати їх на практиці. Вінницький державний педагогічний університет ім.М.Коцюбинського налагодив співпрацю із органами державної, судової влади, правоохоронними органами з метою ознайомлення студентів із особливостями функціонування державних органів.

Студенти першого та четвертого курсів Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського 22 лютого завітали до Вінницького адміністративного апеляційного суду. Екскурсію було проведено з нагоди відкриття нової спеціальності Право. Вперше за 105 років існування в стінах університету будуть готувати ще й працівників юридичного фаху.

«Активна комунікація є пріоритетом у діяльності ВААС. Особливо важливою є взаємодія із юним поколінням, адже юридично грамотна та обізнана молодь – це вирішальний крок до розвитку в Україні громадянського суспільства та становлення правової держави. Це не просто ознайомча екскурсія, це перший крок у плідній співпраці із майбутніми правниками, адже захід приурочений знаковій події – відкриттю у педагогічному вузі правничої спеціальності»- зазначила Мілієнко О.А. начальник відділу забезпечення діяльності Голови суду та його заступника.

Працівники Феміди детально ознайомили студентів з особливостями діяльності судової гілки влади, акцентуючи увагу на функціях адміністративного апеляційного суду, внутрішньому складі, структурних підрозділах та специфіці роботи.

«Наразі судочинство здійснюють 18 суддів, 13 відділів, а також близько 100 осіб працюють в самому апараті суду,» – стверджує начальник відділу забезпечення діяльності апарату суду Грубар Д. О. Кожного дня до відділу інформаційних послуг та діловодства надходить понад 200 заяв в електронній та письмовій формі за допомогою телефонограм та факсу.

Студенти мали змогу на власні очі побачити де і в яких умовах відбувається слухання справ, детально ознайомитись з проведенням судового засідання , елементами фіксації тощо. З метою всебічного ознайомлення громадян із процесом слухання справ у залі засідань встановлено веб-камеру. Якщо юридична чи фізична особа не заперечує, то в інтернеті можна побачити трансляцію в режимі реального часу.

Кожен охочий міг поспілкуватися із суддею-спікером Загороднюком А.Г. У ході розмови піднімалися питання , щодо тривалості робочого дня , кваліфікації працівників, резонансних справ та спроб підкупу суддів.

Загалом кожен студент залишився задоволеним від екскурсії: «Було дуже цікаво та пізнавально. Багато нової інформації, якою раніше я не володіла, вражена тим, як судова установа відкрилась для мене з нової сторони». – ділиться враженнями студентка першого курсу ФФЖ ім. М.Стельмаха Наталія Цирканюк. Отож, будемо сподіватися, що потік нової інформації тільки підштовхне студентів до подальшого вивчення права, вже у своєму педагогічному університеті!

Софія Матвіюк