До цього часу, коли помирала людина, на місце виїжджали «швидка допомога» та слідчо-оперативна група. Лікар констатував смерть, а слідчий відкривав провадження на проведення судово-медичної експертизи.

За новими поправками, слідчий буде позбавлений права призначати експертизу, натомість за відповідним дозволом він буде змушений звертатись до слідчого судді. Юристи зауважують: на таке рішення доведеться чекати по 72 години, а то й більше.

– Через ці поправки можуть дійсно виникнути проблеми з експертизами, адже легко може постати питання, чи захоче суддя її призначити. Ще одним мінусом є те, що і місце проведення експертизи суд також визначає самостійно, – коментує ситуацію Аліна Нурієва, адвокат Національної асоціації адвокатів України. — Як швидко суди зможуть приймати ці рішення? А найчастіше саме актуальність проведення експертизи багато в чому визначає хід розслідування. Поки чекатимуть на експертизу, втрачатимуться докази. Кримінальних проваджень, де потерпілим необхідно пройти експертизу — море. Також тепер через суди необхідно брати дозвіл на експертизу навіть для тих, хто помер своєю смертю.

Нововведення встановлює обов’язок проведення експертизи виключно у державних інститутах. Таких закладів в нашій країні одиниці. І всі експертизи, незалежно від її виду, будуть проводитися тільки там, що розтягне їх проведення на місяці, а в окремих випадках — на роки, зауважує адвокат.

Без рішення суду морги не прийматимуть тіло для проведення розтину і першочергової судово-медичної експертизи, якою б смертю не померла людина – природною чи насильницькою. Виникає логічне запитання: що робити з трупом? В домашніх умовах утримувати його неможливо.

З такими «законами» варто чекати на поправки поправок.

Тепер тільки слідчий і прокурор має право видати документи, в тому числі і дозвіл на захоронення. Проведення судово-медичної експертизи не обмежене в часі. Як тут обійтися без зберігання тіла в морзі?

З новими поправками відкриється також нова корупційна нива. Відомо, що за поховання померлого, згідно з чинним законодавством, родичі отримують соціальну допомогу. Відтепер отримання цих виплат затримуватиметься. Щоб прискорити поховання, люди даватимуть хабарі суддям, експертам, патологоанатомам.

Але й це ще не всі «квіточки» поправок Андрія Лозового. Згідно з нововведеннями, зменшуються строки розслідування справ. На особливо важкі справи відвели 18 місяців, на розслідування справ середньої важкості – 12 місяців, на дрібні злочини – 6 місяців. Що це означає? Якщо впродовж зазначеного часу слідство не зможе встановити підозрюваних у скоєнні злочину, слідчий зобов’язаний закрити провадження.

Наприклад, якщо вбивці не висунули обвинувачення протягом 18 місяців, справу закриють. До цього часу на розслідування вбивства давалось 15 років.

Ще один приклад зі справою середньої важкості. Якщо у вас вкрали авто й протягом року не знайшли крадія, через 12 місяців він зможе спокійно сміятись вам в обличчя.

І найтрагічніше: з 15 березня автоматично закриються тисячі кримінальних справ, в тому числі й вбивства. А отже, й всі нерозслідувані справи Майдану будуть закриті!