Тому 14 березня, під головуванням заступника голови Вінницької ОДА Ігоря Івасюка відбулось засідання організаційного комітету з підготовки та проведення на Вінниччині Міжнародного Шевченківського літературно-мистецького свята «В сім’ї вольній, новій».

Цей захід проводиться щороку в одній з областей України для популяризації творчої спадщини Великого Кобзаря. Головна мета свята – вшанування пам’яті Тараса Шевченка на місцевому рівні, а також знайомство жителів регіонів з творчим доробком літераторів та художників з України і з-за кордону.

На Вінниччині свято триватиме з 24 по 26 травня.

– Протягом цих трьох днів заплановано на площі біля пам’ятника Шевченку поетично-пісенний вінок від учасників і гостей свята, а також виставка творів народного мистецтва міста і області, – сказав Ігор Івасюк.

– Цікаво, що ще місяць тому був варіант, коли з головні події Шевченківського свята в області мали б відбутись в Могилеві-Подільському! Але після вирішення «кризи» із народним пам’ятником Тарасу Шевченку на Майдані у Вінниці влада вирішили повернути це свято в обласний центр. Про це натякнув в інтерв’ю 33-каналу голова ОДА Валерій Коровій…

Тому цьогоріч Вінниччина прийматиме поетів, літераторів, художників та митців з усієї України, а також з інших країн, зокрема Монголії, Польщі, Росії, Білорусі, Естонії та Японії у Вінниці та ще кількох районах області – Могилеві, Буші та Ольгополі…

У рамках свята заплановано відкриття виставок, зустріч учасників свята зі студентською молоддю, проведення літературно-мистецьких вечорів та театралізованого дійства «Борітеся – поборете!».

Урочисте відкриття Міжнародного Шевченківського свята «В сім’ї вольній, новій» заплановано на 24 травня у Вінницькій обласній філармонії імені М. Леонтовича.