– Разом з командою громадського об‘єднання «Ми — Вінничани» відвідали травмованих військовослужбовців, зокрема з 59 бригади. Це захисники з мого округу, яким допомагаю, які мають ампутації. Сьогодні питання номер один — це турбота про них, чим наша команда і займається. Дуже важливо, щоб реабілітацію та подальше протезування поранені проходили поближче до дому, до сім‘ї. У Вінниці є протезні підприємства, не потрібно десь їхати. Адже протез потрібно регулярно обслуговувати. Чому військові з Вінниччини мають протезуватися десь на західному окрузі? Ми підняли це питання перед командуванням Медичних сил, — каже Лариса Білозір.

Вона також зауважила, що одним з головних запитань, з якими до неї звертаються військові, — це отримання статусу учасника бойових дій.

– Ми знаємо, що наші захисники часто мають пекло не тільки на фронті, а й бюрократичне в тилу. Тому днями у Верховній Раді прийняли законопроєкт щодо електронного реєстру, завдяки чому вдасться спростити процедуру отримання статусу учасника бойових дій. Потрібно цифровізувати нашу армію, тому що військові не повинні бігати за папірцями, усі необхідні документи мають бути всередині системи. Знаю, як поранені хлопці змушені їхати у військові частини за довідками. На жаль, цей процес може затягуватися на місяці і навіть на рік, — констатує народна депутатка.

Голова громадського об‘єд­нання «Ми — Вінничани» Валерій Коровій зауважив, що під час візиту до шпиталю, обговорили деякі механізми для допомоги пораненим військовим.

Валерій Коровій

– Дуже важливо відчути ту незламну енергію, яка наповнює наших молодих Героїв навіть після поранень. Брати з них приклад і мотивацію до боротьби! Тому вирішили розробити певні заходи, які б надавали практичну допомогу нашим хлопцям та реабілітаційним центрам, — зауважив Валерій Коровій.

А керівник вінницького міського осередку «Ми — Вінничани» Сергій Кудлаєнко запевнив, що з перших днів війни активно спів­працюють з усіма лікарняними закладами Вінниці, де лікуються наші Захисники.

Каріна Маєвська

Сергій Кудлаєнко на вінницькому протезному підприємстві