Помер 64-річний чоловік, який мав низку супутніх хвороб.

За словами завідувача відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Олександра Загоруйко, померлий житель Вінниці, який захворів на початку 2024 року, а з 12 січня лікувався у стаціонарі. 16 січня у нього лабораторно підтвердили грип групи А, а 22 січня хворий помер. Чоловік мав низку супутніх хвороб, зокрема, цукровий діабет, ниркову недостатність та зайву вагу. Крім того, не вакцинувався від грипу чи COVID-19.

Як повідомляють епідеміологи,

У  2023 році летальних випадків пов’язаних з грипом не фіксували. Епідеміологи зазначають, що грип групи А – це не нове захворювання, а фіксується у регіоні постійно. Проте в останні роки причиною смерті ставав коронавірус.

А від вірусної пневмонії помирали навіть відомі і досить молоді посадовці Вінниці.

На кінець січня в межах Вінницької області лабораторно підтверджено 5 випадків грипу групи А. Найвищі рівні захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції реєструвались у Тульчинському та  Хмільницькому районах.

В той же час, у Вінницькій області спостерігається низький рівень інтенсивності захворюваності  на грип та ГРВІ, що складає 411,6 випадів на 100 тис. нас. та є на 30,3 % нижче базового рівня.

А ось у сусідній Хмельницькій області вона висока.

Але епідеміологічний поріг, поки що, не оголошувався.