За словами людей, роботи виконані неякісно, із дешевих матеріалів, які з часом загрожуватимуть здоров’ю та безпеці їхніх дітей. Жителі підозрюють у цій «схемі» чиновників. Тож вимагають у відповідних органів провести розслідування, виправити всі недоліки та покарати винних. В іншому разі готові переводити дітей до інших шкіл.

– Перед початком навчального року у школі №2 за допомоги відділу освіти було розпочато грандіозний ремонт спортивної зали. Коли почався сезон дощів, спортзала якраз була без даху, а робітники її тимчасово не закрили целофаном. Тому вода потрапила всередину. Так як фанера на стінах мала бути п’ятишаровою, замість неї встановили плиту, у складі якої є клей. Вона застосовується для зовнішніх робіт, а не внутрішніх. Через постійні дощі ця плита вже почала деформуватись. Крім того, деревина для підлоги використана неякісна, зверху рейки із тріщинами, пофарбували її токсичною фарбою, — розповідають літинчани. – Батареї мали ставити нові, але чомусь залишили старі. Виходить, що ремонт до кінця ще не виконали, а це вже бомба уповільненої дії. Уявіть собі, що буде, коли почнеться випарення від фарби та неякісних матеріалів. Діти будуть труїтись. У когось відкриється астма, почнеться алергія та інші хвороби. Або ж може бути така ж трагедія, як в Одесі — пожежа. У нас немає доступу до інформації щодо ремонту. Крім того, проконтролювати його хід не могла і директор школи, бо не є замовником.

Вся документація знаходиться у районній адміністрації. Вимагаємо замінити неякісні матеріали та виправити всі недоліки, бо у нас є дані, що підрядник «зекономив» 600 тисяч гривень на роботі.

Зараз діти ходять на фізкультуру до спортзалу поліції. Треба перейти вантажну трасу. Дорога аварійна.

– Тротуарів немає, обочин теж.  Щодня ми ризикуємо життям наших дітей. Нещодавно перед карантином ледь не сталася трагедія. Можливо, ми б не піднімали цієї проблеми, але днями нам повідомили, що ремонт, який мав закінчитися ще до Нового року, тепер продовжено на невідомий період. Голова районної ради сказав, що ремонт виконано неякісно, з великими порушеннями і переробляти його будуть ще довго.

Голова Літинської районної адміністрації Ярослав Чернега ось як прокоментував ситуацію.

– У серпні-вересні минулого року відділ освіти через ProZorro провів торги щодо проведення капітального ремонту спортзалу у школі №2. Виграло підприємство, яке запропонувало нижчу ціну і в якого документи були у нормі згідно з чинним законодавством. Роботи згідно з договором мали закінчити до 31 грудня 2017 року.

На ремонт була виділена державна субвенція у сумі 1 млн 200 тисяч гривень. Решту ми додавали із району. Особисто я постійно приїздив до школи на різних стадіях ремонту. І побачив, що робітники не встигають у визначений термін завершити його. У відділі освіти пояснили, що проблема у підряднику, тому і виникла така ситуація.

Згідно з законом, був продовжений договір. За всіма підрахунками, ремонт мали закінчити у січні. Коли я приїхав на об’єкт із надією побачити якісний ремонт, то підлога так і була не пофарбованою. На ній були тріщинки, — каже Ярослав Чернега. — Тому разом із головою райради ми гостро підняли це питання. Запропонували відділу освіти вимагати у підрядників доробити все за свій кошт. Також у нас є акт від технагляду за підписом М.Г. Григоренко, де вказано, що виявлено ряд сутєвих недоліків. Їх мали усунути до 25 лютого. Але цього не сталось. Підрядник попросив термін продовжити до 7 березня. Моя чітка позиція — тут винен підрядник. Тому відділ освіти має звертатись до суду та правоохоронних органів, щоб ті, у свою чергу, залучали незалежну експертизу. Бо навіть ту підлогу, яку зробили, треба переробляти. Але, думаю, що цього тижня дітки перейдуть до нової спортзали.

Вікторія Снігур