На фото: Голова Тульчинської ТГ під час засідання суду, де обирали йому запобіжний захід

Заставу за Весняного внесла партія «Українська стратегія Гройсмана».

Як відомо, 22 січня, Тульчинському міському голові Валерію Весняному у суді обрали запобіжний захід у справі щодо незаконного виділення землі. Посадовця суд відправив під варту на 54 доби з можливістю вийти під заставу у 800 тисяч гривень.

“1 вересня 2021 року Тульчинський міський голова Валерій Весняний умисно, діяв всупереч вимогам Земельного кодексу. Посадовець підписав та передав для подальшого підпису директора ТОВ “Кирнасівський цукровий завод” угоду про добровільну сплату за фактичне використання земельної ділянки комунальної власності загальною площею 68,7 гектара”, – повідомив прокурор Вінницької окружної прокуратури Дмитро Зайцев.

Прокурор клопотав для голови про два місяці під вартою або заставу на майже три мільйони гривень. За словами Зайцева, згідно із зазначеною угодою, нормативно-грошова оцінка вказаної земельної ділянки становить 1 мільйон 868 тисяч 326 гривень.

“Весняний, бувши головою, одноосібно, діючи всупереч інтересам служби на користь іншої юридичної особи підписав угоду. Внаслідок умисних протиправних дій бюджету Тульчинської міської ради заподіяно шкоду на 2 мільйони 803 тисячі 603 гривні, що є тяжкими наслідками”, – пояснив прокурор.

Суддя задовольнив клопотання сторони звинувачення частково. Вимогу  слідчого – тримання під вартою. Суд  постановив затримати підозрюваного у залі суду відразу після проголошення ухвали. Строк тримання під вартою діє до 15 березня 2024 року. Однак адвокатка Тетяна Кашпрук з таким розміром застави не погодилася.

“Ми надали суду довідку про заробітну плату Валерія Михайловича, де зазначено, що в середньому вона становить 37 тисяч гривень. Він проживає з дружиною. Це - єдине джерело доходу. Тому вважаємо, що така застава, яку просить сторона обвинувачення є неправомірною і не може бути сплаченою. Як бачимо, Валерій Михайлович від судового засідання не ухиляється, адже на усі виклики слідства він приходив”, - зазначила адвокатка підозрюваного.

За словами Тетяни Кашпрук, кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань ще 15.04.2022 - тобто майже два роки триває досудове слідство. Протягом усього цього часу у Валерія Весняного проводилися обшуки, як на робочому місці, так і вдома. Тому адвокатка наголосила, що стороною обвинувачення не було надано доказів, що був якийсь тиск або спотворення документів.

Сам Валерій Весняний своєї вини під час судового засідання не визнав. Сказав, що виїздити за кордон, або уникати судових засідань, не збирається.

“Ця справа тягнеться ще з минулого року. Коли у мене проводили обшуки у та за місцем роботи, я на наступний день мав виїжджати в Німеччину до своїх колег, щоб забрати звідти пожежну машину для нашої громади. Я запитав у слідчих, чи я можу вирушати за кордон. Мені сказали: “Ви можете їхати. Будь ласка. Тільки повертайтеся назад”. Не один раз я їздив, але кожен раз повертався додому. Також кілька разів їздив до Польщі - в міста-побратими, які допомагають гуманітарною допомогою. Останній мій виїзд був у Брюссель. Я буду захищатися, адже ні в чому себе винним не визнаю. Хочу сказати лише одне, що землі промисловості на аукціонах не видаються. Це одна така поправочка. Більше я нічого говорити не буду по суті справи. Ця сума для мене непомірна. Я не зможу її знайти, навіть якщо долучу усіх рідних, дітей та друзів. Як я можу впливати на свідків? Справа уже сформована. Торік були допити!”, - прокоментував обвинувачуваний.

Далі Валерію Весняному стало зле. Лікарі вирішили, що голові Тульчина необхідна термінова госпіталізація.

А невдовзі був винесений вердикт, що його потрібно терміново прооперувати.

Хірургічне втручання, за нашою інформацією провели у кардіологічному центрі м. Вінниці.

- В цей час партія «Українська стратегія Гройсмана», від якої обирався голова Тульчина, внесла за Валерія Весняного заставу у  800000 грн.

Тому голові навіть після реабілітації після операції, в СІЗО повертатись не доведеться.

Як відомо, Юрій Швейбиш, депутат Тульчинської міськради, є  давнім критиком голови Тульчинської ТГ.

Тому одразу після вручення йому підозри написав та розповсюдив сатиричного вірша.

Юрій Швейбиш, депутат Тульчинської ТГ

Ми запитали у депутата Юрія Швейбиша, чи не вважає він такий крок «ударом нижче пояса», як багато хто оцінює це. Поставили у розмові і інші запитання:

- Ні, я не жалкую, що написав цього сатиричного вірша Бо цим я займаюсь давно. Був у нас до цього один кадр. Його призначили, бо був родичем тодішнього голови облради. То він тут, як кажуть, довів район «до ручки».

А ось коли я висміяв його у сатиричному вірші, люди почали поширювати та коментувати, його з району забрали.

То може і теперішнє керівництво зреагує на сатиру.

Той самий вірш Юрія Швейбиша

Бо, щоб ви розуміли, у нас таких угод, про яку зараз судять голову, у громаді 132! Одноосібних!

Я вже не стримувався і просто запитував:

«Ви що творите?»

Бо, наприклад, у Тростянці, рішень сесії по питаннях, які у нас пройшли як угоди, 200! Вдумайтесь!

В Тульчині деякі діячі, маючи потужну «кришу», давно забули, що таке закон.

Ось, наприклад, підозрюю, щоб не давати кошти для ЗСУ, наші фінансисти намалювали в бюджеті 32 млн. дефіциту. За одну ніч!

А коли ми, бюджетна комісія, до якої я входжу, стали розбиратись, то вже випливло 30 млн. прибутку.

Ось такі підрахунки!

А щодо критики Весняного, то я у раді як і він, з 2006 року.

І я, як підприємець, мешканець Тульчина, підтримував його на виборах.

Але як тільки голова прийшов до влади, то різко змінився.

Я є був і буду за правду. Бо я живу в цій країні, за неї воює двоє моїх синів. І  мій обов’язок тут, в тилу, як обранця моїх виборців, служити справедливості.

Тому нехай ніхто не ображається. Я критикував і буду критикувати тих, хто порушує закон і ставить свої інтереси вище державних.

Тетяна Квасюк

Від редакції: Готові вислухати інші точки зору.