Секретар РНБО Олексій Данілов закликав дочекатися з’ясування всіх обставин падіння Іл-76 у Росії та відреагував на заяву заступниці генсека ООН Розмарі Дікарло, яка стверджує, що “представники ООН не можуть перевірити інформацію щодо обставин авіатрощі”. – Данілов в коментарі “Українському радіо”.

За словами Данілова, Росія намагається в цьому разі, як і після всіх інших вчинених нею злодіянь, зробити себе невинуватою. Секретар РНБО розкритикував також бездіяльність Організації Об’єднаних Націй.

“Прошу всіх до остаточного з’ясування обставин не робити завчасно висновків. Ми розуміємо, що Росія – підступна країна. Тому дочекаємося остаточного висновку. Ситуація перебуває на контролі у вищого військового політичного керівництва України. Ми розуміємо, що і де відбувається. Не так багато часу лишилося дочекатися, щоби ми остаточно дізналися, що там сталося…

Я хочу нагадати, що війну розпочала РФ. В 2008 році саме Росія напала на Грузію. Весь світ закрив рота і мовчки спостерігав за цим. В 2014 році Росія захопила Крим. Весь світ спостерігав, закривши рота і очі, за цим процесом. А коли ми дали відсіч в лютому 2022 року, тоді Захід почав розуміти речі інакше. Захід лякається Росії і це велика трагедія. Коли вони бояться Росії і бояться застосування нею ядерної зброї, якою вона шантажує увесь світ… Мине і це. Ми проходили не таку кампанію дезінформації, яку періодично запускає РФ…

ООН – дивна інституція, вона, перепрошую, в обіймах лапає цього Лаврова (міністр закордонних справ держави-агресора Росії – ред.), цілується в десна і при цьому не має права відвідати місце, де сталася, на їхній погляд, трагедія. Так що ж це тоді за ООН? Чим вона займається?”.

Вдень 24 січня у Бєлгородській області РФ впав військовий літак Іл-76.

В Генштабі зазначили, що літак перевозив ракети для ЗРК С-300.

Після падіння російського Іл-76 низка російських ЗМІ поширили заяви голови комітету Держдуми Росії з оборони Андрія Картаполова про те, що в ньому нібито перебували десятки українських військовополонених, яких везли на обмін; український омбудсмен Дмитро Лубінець повідомив, що з’ясовує ситуацію.

Через кілька годин після появи інформації про падіння Іл-76 Генштаб ЗСУ оприлюднив заяву, в якій натякнув, що цей літак був військовою ціллю і перевозив боєприпаси для російської армії

Головне управління розвідки МОУ констатувало, що запланований на 24 січня обмін не відбувся, водночас відомство зазначило, що не володіє даними, чи перебували українські полонені на борту.

Білий дім заявив, що поки не має достатньо інформації, щоб встановити, що сталося з літаком Іл-76.

Пізніше представник ГУР Андрій Юсов заявив, що на борту літака Іл-76 мали перебувати російські високопосадовці, однак в останній момент ФСБ заборонила їм сідати на борт, а після інциденту до місцевого моргу доставили лише 5 тіл. Він також припустив, що на борту літака могли бути і ракети, і люди. На відсутність ознак того, що при авіатрощі загинули багато людей, вказав і український омбудсмен Дмитро Лубінець.

Росія не надала Раді безпеки ООН доказів того, що на борту військово-транспортного літака Іл-76 були військовополонені українці, і відкидає вимогу проведення міжнародною комісією розслідування того, що сталося під Бєлгородом 24 січня.