Тим більше прикро місцевим мешканцям, що у центрі, де колись стояв пам’ятник вождю пролетаріату, нині залишився тільки гранітний постамент.

– Років 6-7 тому прийшов наш односелець з драбиною і мотузкою, зачепив бетонний пам’ятник і звалив Леніна. Так і закінчилась декомунізація Махнівки! — згадували селяни. — Порожній постамент мозолив людям очі кілька років, аж поки за справу не взявся вінницький художник і скульптор Леонтій Гринюк, заслужений діяч мистецтв України.

– За усною домовленістю з Віктором Слободянюком, головою Козятинської райради, я ще у 2016 році до Дня Незалежності виготовив погруддя Тараса Григоровича Шевченка, — розповів Леонтій Гринюк. — Спеціально виміряв розміри, підрахував пропорції, зробив макет з глини, потім зливок. Відшліфував, покрив спеціальною шведською бронзовою фарбою для пам’ятників. І що? На День Незалежності у 2016-му пам’ятник не відкрили, перенесли на весну. Потім далі-далі… і заглохло! Стоїть цей бюст на складі художніх майстерень у Вінниці, нікому не потрібний.

…Бюст Кобзаря був виготовлений за ініціативи козятинської районної влади, але за свою складну роботу скульптор нічого не отримав. Втім, правду сказати, він нічого і не вимагав, хоч до крові стирав пальці при шліфуванні, наймав трьох майстрів для допомоги, купував всі необхідні матеріали та ін.

– Пам’ятник повинна встановлювати Махнівська сільська рада, а не Козятинська районна рада, — лаконічно прокоментував критичну ситуацію Віктор Слободянюк, голова Козятинської райради.

Павло Кузьминський, голова Махнівської сільради, пояснив, що рішення щодо встановлення пам’ятника повинна ухвалювати сесія сільської ради. І громада, і депутати «за», треба лиш визначитись з місцем його встановлення і з порядком оплати роботи скульптора.

А Олег Оркуша, голова Козятинської РДА, наголосив, що ініціатором виготовлення бюста Шевченка був Віктор Слободянюк, але справа не була доведена до кінця. Її слід завершити найближчим часом. Валерій Коровій, голова Вінницької ОДА, виступаючи в Козятині, закликав розвивати внутрішньорайонний патріотизм і відзначив, що Козятинський район зайняв 32 (!) місце у ЗНО з української мови і літератури.

…Генії, як Шевченко, народжуються один раз навіть не в століття, а в тисячоліття і спонукають нас до роздумів і дій… Сподіваємось, багатостраждальний бюст Кобзаря врешті знайде своє місце у центрі Махнівки. Це буде дуже доречно, зважаючи на те, що у Вінниці, в центрі області, влада «успішно» знесла два погруддя батька Тараса, не звертаючи уваги на масові протести патріотично налаштованих вінничан.

До того ж у цьому році 25-27 травня на Вінниччині відбудеться міжнародне Шевченківське свято «В сім’ї вольній, новій».