Підтримка Путіна перед майбутніми виборами зростає

Як пише видання The Washington Post із посиланням на документи Кремля та інтерв’ю з російськими чиновниками і керівниками бізнесу, Росія все більше впевнена, що поглиблення економічних і дипломатичних зв’язків із Китаєм і країнами Глобального Півдня дозволить їй кинути виклик міжнародній фінансовій системі, в якій домінують Сполучені Штати, і “підірвати Захід”.

“Росію підбадьорив успіх у стримуванні українського контрнаступу за підтримки Заходу, що супроводжувався політичним глухим кутом у Вашингтоні та Брюсселі з приводу продовження фінансування Києва.

На думку Москви, підтримка Сполученими Штатами вторгнення Ізраїлю в Газу завдала шкоди позиціям Вашингтона в багатьох частинах світу. Збіг подій призвів до сплеску оптимізму щодо глобальної позиції Росії”.

Внутрішні документи Ради безпеки Росії, отримані європейською розвідувальною службою і проаналізовані The Washington Post, показують, що у 2022 і 2023 роках Кремль скликав наради, на яких обговорювалися шляхи підриву ролі долара як світової резервної валюти. Кінцевою метою, як зазначено в одному з документів, був демонтаж глобальної фінансової системи, створеної після Другої світової війни, і влади, яку вона дає Вашингтону.

"Одним з найважливіших завдань є створення нового світового порядку. Західні країни на чолі зі Сполученими Штатами намагалися нав'язати власну структуру, засновану на їхньому домінуванні", - йдеться в одному з документів, датованому 3 квітня 2023 року.

Інший документ, написаний близьким союзником голови Ради безпеки Миколи Патрушева і поширений у Кремлі цього літа, закликав до більш тісної співпраці між Китаєм і Росією у сфері штучного інтелекту, кіберсистем та "інтернету речей". У рамках цього документу передбачалося, що Пекін і Москва створять нову фінансову систему і євразійську цифрову валюту на основі альтернативних платіжних систем, таких як блокчейн, щоб обійти домінування Заходу у світових фінансових операціях.

Речник Кремля Дмитро Пєсков у коментарі The Post заперечив, що Росія працює над підривом домінування США у світовій фінансовій системі, але визнав, що вона прагне створити альтернативи, заявивши, що дії "колективного Заходу" підривають довіру без будь-якої допомоги з боку Москви.

За його словами, Кремль "уважно стежить за ситуацією і будує нову систему економічних нейронів, тому що попередня система виявилася ненадійною, помилковою і небезпечною".

Водночас віра в те, що Росія виявилася більш стійкою у військовому та економічному плані, ніж очікував Захід, зміцнила позиції Путіна всередині країни напередодні президентських виборів у березні, особливо серед певних представників російської еліти, які тривалий час скептично ставилися до війни в Україні і спочатку були занепокоєні впливом західних санкцій, пише видання.

Видання наводить слова російського мільярдера Олега Дерипаски, який спочатку публічно виступав проти війни в Україні, а тепер вважає розрив Росії із Заходом каталізатором зміни глобальних економічних моделей. За його словами, "через кілька років санкції перестануть бути гальмом для світової торгівлі та інвестицій".

Європейські чиновники з питань безпеки кажуть, що Москва є молодшим партнером Пекіна і що незрозуміло, чи має Китай реальний інтерес у тому, щоб відповідати грандіозним планам Кремля. Але Росія все більше зосереджується на використанні свого глобального становища для підриву Заходу, в тому числі на Близькому Сході.

Високопоставлений європейський чиновник на умовах анонімності заявив, що Росія "не всесильна, але вона намагається використовувати всі можливості. Вони дуже послідовні і систематичні".

За словами високопоставленого європейського чиновника з питань безпеки, у той час як більшість Заходу все ще сподівається на повернення до попереднього порядку, російські мільярдери "зрозуміли, що старе життя закінчилося і настав час створювати нове майбутнє". На його думку, росіяни "перейшли через Рубікон, а Захід – ні. Захід хоче повернутися до бізнесу як завжди. Але росіяни зрозуміли, що це неможливо, і намагаються побудувати новий світ".

Колишній керівник відділу глобальної стратегічної розвідки в HSBC, а нині старший науковий співробітник британського Королівського інституту об'єднаних збройних сил Метью Редхед вважає, що глибокі розбіжності у Вашингтоні, в тому числі щодо продовження фінансування України, посилили переконання в Москві та інших країнах, що Сполучені Штати паралізовані.

А екскомандувач Об'єднаного командування британських збройних сил генерал Річард Барронс заявив, що зростають ризики стратегічної поразки Заходу через відсутність політичної волі надати Україні достатню кількість озброєнь і розгорнути військово-промислове виробництво.

"З точки зору прихованої військової потужності та економічної сили, абсолютно смішно, що Захід є заручником чогось такого відносно незначного, як Росія. Путін вважає, що якщо він буде достатньо впертим протягом тривалого часу, ми, слабкий Захід, підемо геть – і він може бути правий. ... Це буде не просто ганебно. Це буде актом стратегічного самоушкодження", – сказав Барронс.