Мобілізація в нашій країні продовжена до 14 лютого 2024 року, а це значить, що кожен чоловік від 18 до 60 років зобов’язаний з’явитися в ТЦК для уточнення даних. Однак інвалідність 1 групи дозволяє робити це тільки в одному випадку.

Інвалідність 1 групи – перелік захворювань
Інвалідність 1 і 2 групи встановлюється, якщо були діагностовані хронічні та онкологічні захворювання, травми, вади розвитку, неврологічні та психічні стани, які суттєво обмежують можливості людини. Повний перелік захворювань наступний:

Злоякісні новоутворення, зокрема лімфоїдної, кровотворної і споріднених їм тканин (з метастазами і рецидивами; важкий загальний стан з вираженими проявами інтоксикації, кахексії і розпадом пухлини).
Психічні розлади зі стійкими, значно вираженими психопатологічними синдромами (деменція; олігофренія: ідіотія, імбецильність; недоумство внаслідок шизофренії та епілепсії).
Хвороби центральної і периферичної нервової системи з прогресуючим перебігом і наслідки травм та інших уражень нервової системи з незворотними, значно вираженими порушеннями рухових, мовних і зорових функцій (верхня або нижня параплегія, геміплегія, виражена атаксія, тотальна афазія і т.д.).
Двосторонній анофтальм (відсутність очей, вроджені рудиментарні очні яблука).
Повна сліпота або концентричне звуження полів зору до 10 градусів від точки фіксації на обидва ока.
Поєднання сліпоти на обидва ока (коригована гострота зору нижче 0,1 або концентричне звуження полів зору до 25 градусів від точки фіксації) із загальною соматичною патологією або з ампутаціями нижніх кінцівок на рівні стегна, однієї верхньої кінцівки або повною глухотою.
Сліпота (гострота зору з переносною корекцією менше 0,05 або концентричне звуження поля зору до 10 градусів від точки фіксації) на обидва ока внаслідок стійких незворотних змін.
Різко виражена контрактура або анкілози плечових, ліктьових, променезап’ясткових суглобів верхніх кінцівок або тазостегнових, колінних, гомілковостопних суглобів нижніх кінцівок у функціонально невигідному становищі (у разі неможливості ендопротезування).
Кукси верхніх кінцівок на рівні передпліччя в різних поєднаннях.
Кукси двох нижніх кінцівок на рівні гомілки і вище в поєднанні з кукси однієї верхньої кінцівки.
Кукси обох нижніх кінцівок на рівні нижньої третини стегон і вище.
Двостороння відсутність чотирьох, трьох пальців кистей, включаючи перший.
Захворювання нирок IV і V ступенів, які лікуються шляхом застосування програмного гемодіалізу.
Захворювання серцево-судинної системи, що призвели до недостатності кровообігу ІІБ-ІІІ ступенів при неефективності реабілітаційних заходів.
Хвороби органів дихання з прогредиентным перебігом, що супроводжуються стійкою легеневою недостатністю III ступеня, в поєднанні з недостатністю кровообігу II-III ступенів.
Відповідаючи на питання про те, яка група інвалідності не потрапляє під мобілізацію, лікарі сміливо називають саме першу – її наявність говорить про те, що людина практично (або повністю) втратила працездатність і потребує постійної опіки.

Також важливо розуміти, що інваліди з I, II і III групами інвалідності можуть опинитися на службі, тільки якщо самі цього захочуть – примусова мобілізація на загальних підставах для них неможлива.

Чи буде відстрочка від мобілізації по догляду за інвалідом 1 групи
Відстрочка від армії по догляду за інвалідом 1 групи можлива, згідно ст. 23 ЗУ “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Це стосується військовозобов’язаних чоловіків, у яких серед осіб з інвалідністю 1 або 2 групи є дружина, один зі своїх батьків або один з батьків дружини.

Для того щоб мобілізація вас не торкнулася, і ви могли спокійно продовжувати доглядати за інвалідом, необхідно надати документи, що підтверджують цю необхідність:

довідка (її нотаріально завірена копія) МСЕК про наявність групи інвалідності в особи;
документи (їх нотаріально завірені копії), що підтверджують родинні зв’язки з особою, за якою здійснюється догляд – свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб і т. д;
документ, що підтверджує спільне проживання.
Тобто, якщо батько інвалід 1 групи – відстрочка від армії буде, але не варто пускати ситуацію “на самоплив”. Юристи радять військовозобов’язаним самостійно принести в ТЦК всі перераховані вище документи, взяти з собою військовий квиток і повістку (якщо її вручили), і написати заяву в двох примірниках (один – вам, другий – співробітникам ТЦК) про надання відстрочки через догляд за інвалідом.