Перлини з українських опер – вальс Венери з “Енеїди” Лисенка, арія Андрія з “Катерини” Аркаса лунали зі сцени…  У програмі концерту, талановито складеній Тетяною Сніжко, доречно і на часі прозвучали слова Шевченка “Кохайтеся, чорноброві, та не з москалями, бо москалі чужі люди, роблять лихо з вами”. Уроком історії і патріотизму були розповіді про композиторів і співаків  – Миколу Лисенка із шляхетного козацького роду, Гулак-Артемовського, Леонтовича, Данькевича, Соломію Крушельницьку, Бориса Гмирю, легендарного Івана Паторжинського та інших із незабутньої плеяди українських митців світового рівня. А наші знамениті оперні театри в Києві, Одесі, Львові, Донецьку… А наші незрівнянні актори Саксаганський, Садовський, Взагалі тема “Музично-театральний світ України” виявилась неосяжною для одного короткого концерту. Будемо чекати продовження!

Цей вечір став незабутнім для всіх присутніх! Бо як, скажіть, не замилуватись дуетом Карася і Одарки із “Запорожця за Дунаєм”,  піснею “Ой, літа орел, літа сизий” із “Тараса Бульби” , арією “Ой, я дівчина Наталка” із “Наталки Полтавки”…  Наші співочі соловейки Ірина Швець, Наталя Векленко, Наталя Лановенко, Володимир Полторацький, Йосип Машталяр були “в голосі” і продемонстрували справжнє українське бель-канто! Усі глядачі в залі — і серед них група бійців Збройних сил України – дякували їм оплесками і вигуками “Браво!”.

У 50-ті роки на одному із цукрових заводів Вінниччини силами місцевої самодіяльності поставили оперу “Запорожець за Дунаєм”. Успіх був на всю область!  Нічого, дочекаємось Перемоги! І тоді прекрасний патріотичний концерт “Музично-театральний світ України” матимуть змогу побачити жителі багатьох міст і сіл Подільського краю. Адже у нас в Україні любителів музики і музичних самородків вистачає!

Ірина ЗОНОВА