І вже цього року хижі підопічні святкуватимуть новосілля. Про це нещодавно розповіли директор зоопарку Євген Ткачик та генеральний директор КП «Вінагроліс» Анатолій Іванець.

Ніде правди діти, саме ведмедям доводиться у зоопарку тіснитися у крихітних вольєрах. І хоча вони відповідають санітарним нормам, це досить негативно відбивається на їхньому настрої та здоров’ї, бо звірі дивляться на світ через грати. Тим часом інші мешканці зоопарку, котрий вже став одним з найулюбленіших місць для відпочинку вінничан, мають доволі простору.

Нове помешкання для ведмедів буде безпечним для відвідувачів, бо його обгородять 5-сантиметровим броньованим склом висотою 4,5 метра. Тварини житимуть у комфортних умовах, максимально наближених до природних. Три вольєри — по одному для кожної пари і ведмежаток — площею 500 квадратних метрів будуть без даху. У помешканні передбачені різноманітні ландшафні рішення і барлоги глибиною метр, де ведмеді зимуватимуть. А ще — два басейни на 155 і 170 кубометрів води. Аби тварини не підхопили ніяких інфекцій та й люди, які там працюватимуть, не хворіли, вирішили обладнати спеціальну фільтраційну станцію, котра очищатиме воду в басейнах.

На все про все Фонд регіонального розвитку, держбюджет та обласний бюджет у складчину виділять 10 мільйонів гривень. Для реалізації першої черги всього комплексу робіт вже виділено 4,5 мільйона гривень.

Тим часом у Вінницькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства, у користуванні якого знаходиться лише 12,3% мисливських угідь області, порахували, скільки диких тварин тут живуть. І виявилося, що в наших лісах мешкають близько 70% усіх оленів (благородних та плямистих), козуль, диких кабанів та 100% — червонокнижних зубрів (тобто 93). А ще – 21 лань, 3 муфлони, 905 диких кабанів, 6047 зайців-русаків, 469 білок, 390 лисиць, 800 куниць лісових та 94 – кам’яних, 138 видр, 70 бобрів, 820 борсуків, 21 кіт лісовий, 525 тхорів лісових.