– Вночі ми почули гавкіт та шум на подвір’ї. Кричали настрахані кури, індики, гавкали мої собаки. Визирнув у вікно — на подвір’ї звір рве моїх курей. Думав, лисиця. Взяв офіційно зареєстровану мисливську рушницю і застрелив непроханого гостя. Потім побачив — це мисливська собака лайка, на її шиї GPRS-навігатор. Зрозумів, що її господарі десь поруч. Але чого вона моїх курей, індиків пошматувала? Ще декількох птахів ми не знайшли. Це грубе порушення правил полювання! Я досвідчений мисливець, бригадир колективу, тримаю собак, ніколи собі такого би не дозволив. Зателефонував на «102», пояснив ситуацію, — розповів мисливець з села Мельниківців Андрій Люлька. — Мені порадили зайти додому, не виходити та направили опергрупу.

Дійсно, поліція ще не приїхала, а біля мого обійстя вже зупинилась якась машина. Виліз чоловік із рушницею та навів її на моє вікно. Світив у вікна ліхтарем! А потім впритул застрелив мою західносибірську лайку, яка на прив’язі й не могла втекти. Як виявилось, це був господар тієї собаки, яка гризла мою птицю. Вбивши мою собаку і забравши вбиту свою, він поїхав. Лише на немирівській трасі машину зупинили правоохоронці.

Мені відомо, що чоловік вбив мого собаку з незареєстрованої зброї. Тоді вони вночі по-браконьєрськи полювали в угіддях Дашівського мисливського господарства. Він теж досвідчений мисливець та собаківник, тож має дотримуватись правил полювання! Але сам їх порушив! Я найбільше шокований розстрілом своєї лайки. Бо це навіть не хуліганство і гірше за браконьєрство! Я втратив не просто собаку, а друга родини. Він написав на мене заяву, буцімто я сам спровокував конфлікт, бо першим вбив його лайку. Але що я мав робити у такій ситуації, ще й вночі?

Андрій Люлька звернувся із заявою з приводу вбивства своєї собаки до поліції, Товариства мисливців та рибалок та Державної лісової охорони. І, як повідомили у прес-службі обласної поліції, слідчі під час санкціонованого обшуку житла підозрюваного — 60-річного немирівчанина — виявили обріз мисливської рушниці «Henry Pieper» та 56 набоїв калібру 5,6 мм. Знайшли й шкури диких тварин, що може свідчити, що він займався браконьєрством. Відкриті два кримінальні провадження за статтями про хуліганство та незаконне поводження зі зброєю. Чоловікові загрожує до семи років позбавлення волі.

Мисливець це все заперечує.

– Браконьєрських полювань тоді не було. Ми полювали офіційно, за ліцензією, на кабана. Одну нашу лайку звір поранив так, що її прооперували лікарі у Гайсині. А ще дві мої мисливські лайки пішли далі за звіром. Після полювання ми їх не знайшли. Я три дні шукав за GPRS. Поблизу Мельниківців натрапив на сигнал. І коли увечері приїхав у село, то почув постріл. Цей чоловік одну мою лайку застрелив на городі! Але на його подвір’я вона не забігала, тим більше, курей не дерла! У мене собаки добре виховані, такого ніколи собі не дозволять. А він просто так вбив її, — обурюється Валерій Олександрович. – Коли я хотів запитати, що він зробив, то він сам мені погрожував рушницею у вікні.

Стосовно «незаконної зброї» – цей обріз залишив мені знайомий. Це унікальна модель ручної роботи, яку хотіли відновити. Тому я шукав майстрів. А коли мені пояснили, що не можна зробити, то власник тихцем від мене залишив її у мене вдома. Набої теж не мої – це мого товариша, який має офіційний дозвіл на носіння зброї і вже надав з цього приводу пояснення. Я за свої 60 років більшу частину життя полюю, мої собаки — чемпіони України. Який я браконьєр чи злочинець?

Андрій Люлька готує судовий позов стосовно вбивства своєї лайки. У свою чергу, й інший мисливець теж збирається захищати справедливість у суді.